Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Som Hammarbyare måste man göra sin plikt

Publicerad: 18 oktober 2011, 07:30

Uppdrag Gransknings reporter Ali Fegan granskar IFK Göteborgs storsponsor Prioritet Finans i programmet som sänds på onsdag. I ett brev till en person han vill intervjua skriver han: – Anledningen till att jag är intresserad av Prioritet Finans är för att dom numera är huvudsponsor åt IFK Göteborg och som Hammarbyare måste man göra sin plikt…


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningAli FeganPrioritet Finans

Ali Fegan på Uppdrag Granskning skriver i ett brev om varför han granskar IFK Göteborgs storsponsor Prioritet Finans. ”Som Hammarbyare måste man göra sin plikt”. Foto: Resumé och SVT.

Uppdrag Granskning flaggar intensivt för sin granskning av IFK  Göteborgs huvudsponsor Prioritet Finans. Programmet sänds på onsdag.

”För 12 miljoner kronor om året har de köpt sig en plats på landets  mest folkkära fotbollströja – IFK Göteborgs blåvita tröja. Samtidigt gör  stjärnsponsorn affärer med några av Sveriges grövsta ekonomiska  brottslingar”, skriver Uppdrag Granskning i en presentation av programmet på hemsidan.

Granskningen görs av Ali Fegan, mångårig Hammarby-supporter. I ett  brev, som Resume.se tagit del av, skriver Ali Fegan följande till en  person han vill intervjua:

”PS. Anledningen till att jag är intresserad av Prioritet Finans är för  att dom numera är huvudsponsor åt IFK Göteborg och som Hammarbyare måste  man göra sin plikt…

Prioritet Finans sponsrar även Hammarby Handboll, men det nämns bara  kort i programmet och finns inte överhuvudtaget med i den trailer som nu  rullar för fullt i SVT. Där stänker det helt och hållet över på IFK  Göteborg.

Ali Fegan menar att det han skrev var på skämt för att få personen att nappa på en intervju.

– Som du själv säkert förstår är det skrivet med glimten i  ögat för att få honom intresserad av att ställa upp, men det går säkert  att tolka bokstavligt, säger Ali Fegan till Resume.se.

Ali Fegan poängterar att det handlar om en PS-mening på slutet och  att han i resten av brevet professionellt presenterar granskningen och  varför han gör den.

– Jag gör det här för att beslysa att en så stor aktör har den här typen av kunder, ekonomiska brottslingar.  

Hur är din relation till Hammarby?
 – Jag har varit på en hel del matcher de senaste tio åren, mest fotboll.

Är du engagerad i Hammarby?
–  Nej.

– I och med att Prioritet Finans också sponsrar Hammarby Handboll tog  jag det som täckning för att det inte ska bli otillbörligt.

Ok, men varför nämns Hammarby handboll så lite, och överhuvudtaget inte i trailern?
 –  Det står i god proportion till hur mycket pengar och exponering  det handlar om. Hade jag gått Hammarbys ärenden hade jag inte gjort den  här granskningen eftersom det ju även spiller över på Hammarby  Handboll.

Niklas Wiberg är marknadsansvarig för Prioritet Finans. Han tycker att Ali Fegans inställning är klart problematisk.

– Inget fel med att de vill granska oss och vår bransch: Men, just nu  känns det mest som att vi befinner oss i en vendetta med en av deras  reportrar Ali Fegan som verkar ha ett horn i sidan till oss för att vi  valt att vara huvudsponsor för IFK Göteborg och Ali sympatiserar med  Hammarby. Jag inser att det låter helt overkligt att så skulle kunna  vara fallet, men faktum är att reportern själv i brev till  intervjupersoner skriver att just detta är hans drivkraft till  reportaget.

– Det känns nästan som vi börjar närma oss ett "italienskt läge", dvs  en situation där fotbollen och lagsympatier har en avgörande påverkan på  en bredare journalistisk granskning och grävande journalistik - långt  utanför fotbollens egen värld. Och det handlar inte om en liten  lokalblaska utan om SVT:s Uppdrag Granskning.

Resume.se ringer upp Ali Fegans kollega, skjutjärnet Janne Josefsson. Han tycker inte att Ali Fegans formulering är problematisk alls.

– Jag uppfattar det som en klackspark för att få den här personen på kroken för en intervju.

Men är det ok att ha det som drivkraft?
–   Jag tror inte alls att det här är Alis drivkraft för att göra  intervjun. Det är fullständigt uteslutet, men den del supportrar kanske  tycker att det har betydelse.

Fotnot: När Ali Fegan skrev brevet var Prioritet Finans ännu ej sponsor för Hammarby Handboll. Det sponsorsamarbetat började först i höstas.

Ali Fegans hemliga brev

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.