Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Som medieägare ska man inte bete sig som Qviberg”

Publicerad: 15 maj 2017, 11:01

Staffan Erfors, Metros chefredaktör, fick krishantera i helgen.

Foto: Andreas Elgstrand

Staffan Erfors är starkt kritisk till Mats Qviberg uttalanden i intervjun med Nyheter Idag. Samtidigt understryker Metros chefredaktör att ägarna aldrig lagt sig i den journalistiska verksamheten på tidningen.


Ämnen i artikeln:

CustosMetroStaffan ErforsChristen Ager-HanssenMats Qviberg

Det är inte bara mediebranschen som reagerat över Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens uttalanden i fredagens intervju med Nyheter Idag. Här kallade Mats Qviberg en tidigare medarbetare på tidningen för "stalinist" och sade att journalisten borde få sparken. Styrelseordföranden Christen Ager-Hanssen öppnade också för samarbete med den högerpopulistiska sajten.

LÄS MER: Kritikstorm mot Metros ägare efter intervju med Nyheter Idag

Intervjun skapade en kritikstorm mot Metro. Christen Ager-Hanssen försvarade sig med att han inte kände till Nyheter Idag och även Mats Qviberg har sagt i intervjuer med flera medier att han i efterhand ångrar sin medverkan i Nyheter Idag.

Under lördagen skickade Metro ut ett pressmeddelande där chefredaktören Staffan Erfors markerade mot ägarnas agerande.

LÄS MER: TV4 bryter med Metro efter intervjun

– Oavsett vad de sade i intervjun, för jag kommer inte bemöta vad som sades eftersom jag inte vill sänka mig till sådana dumheter, så är det för mig helt obegripligt hur de kan ställa upp på en intervju med en sådan tidning. Det de säger och den kontexten de säger det i är genomdåligt. Mats Qviberg ska inte uttala sig vare sig om redaktionen eller det vi publicerar, säger Metros chefredaktör Staffan Erfors till Resumé.

Du hade ingen aning om intervjun?
– Ingen som helst aning.

Hur ser din kontakt ut med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen?
– Mats Qviberg träffar jag emellanåt, men inte professionellt. Det handlar om sociala sammanhang. Christen Ager-Hanssen träffar jag däremot dagligen. Han sitter här på Metro och arbetar med affärsutveckling.

Hur mycket har det att göra med den redaktionella verksamheten?
– Det är den stora ironin för mig med den här intervjun. För min del har de aldrig någonsin lagt sig i det journalistiska. De har inte ens kommit med någon åsikt om journalistiken.

Men i intervjun framstår det som att Christen Ager-Hanssen är djupt involverad i den journalistiska verksamheten?
– För mig är det svart ironi. Så är det inte, så har det aldrig varit och så kommer de aldrig att vara. Tvärtom, det är en sak jag verkligen uppskattat sedan jag började här på Metro. Qviberg och Ager-Hanssen lägger sig inte i verksamheten alls. Jag har flera chefredaktörskollegor, bland annat i lokalpressen, där ägarna kommer med synpunkter på innehållet. Så är det aldrig på Metro och det är därför det blir så ironiskt när jag läser intervjun.

– Vårt redaktionella oberoende får aldrig ifrågasättas. Vår uppdragsgivare ska vara sanningen. Vår journalistik ska vara sann, relevant och konsekvensneutral. Första gången jag träffade Mats Qviberg, den 5 oktober 2016 så frågade han mig "hur kom det sig att du blev journalist?". Jag svarade att förutom att det är roligt så är det integriteten i yrket. Min far var domare och det jag beundrade mest med honom var just hans integritet. En bra journalist har integritet och söker sanningen oavsett hur obehaglig den är. Det här har jag varit tydlig med gentemot Mats Qviberg och vad han än sagt i intervjun, så har han aldrig kommit med synpunkter kring innehållet till mig.

Har du pratat med Ager-Hanssen och Qviberg om intervjun?
– Jag har pratat med dem och varit väldigt tydlig med att det är fullständigt orimligt av dem att uttrycka sig som de gjorde, och i den kontexten. De ska som ägare inte ha synpunkter på vårt innehåll. Det har jag även varit externt.

Var pressmeddelandet ditt initiativ?
– Det var mitt initiativ, ja.

Hur försvårar intervjun ditt arbete som chefredaktör?
– Först och främst är redaktionen väldigt förbannad och intervjun har skapat en stor oro internt. Jag har haft möten här på måndagen och svarat på många frågor från medarbetarna under helgen. Jag har egentligen ägnat hela helgen åt att hantera den här intervjun, främst internt.

Hur skadar intervjun med Nyheter Idag Metro?
– Den har redan skadat Metro. Det är alldeles uppenbart. Mitt budskap till redaktionen när vi hade möte tidigare i dag är att det ända vi kan göra är att se till att göra vårt jobb som oberoende journalister så bra som vi bara kan. Det är det jag försöker kommunicera, både internt och externt. Vi ska fortsätta göra en oberoende granskande journalistik. Men det är inte roligt att jobba på Metro i dag.

Hur märker du konkret att ni har skadats?
– Jag kan dra mina egna slutsatser.

Vad säger annonsörerna?
– Jag har inte pratat med dem och ska inte göra det heller. Det är inte mitt uppdrag som chefredaktör.

I princip alla riksmedier rapporterar intensivt om händelserna på Metro. Hur ser du på rapporteringen?
– Jag tycker den är helt förståelig. Som medieägare ska man inte bete sig som Qviberg gjorde. I andra hand är Mats Qviberg en omstridd och ibland ifrågasatt profil inom näringslivet. Jag är inte förvånad och tycker också att rapporteringen har varit fullt rimlig.

Förutom att göra ett bra jobb. Vad är din strategi för att värna Metros anseende?
– I första hand handlar det för mig om att kommunicera internt. Jag har pratat med i princip alla anställda under helgen och återkopplat via mejl där det funnits frågor. Det har varit viktigare än den externa kommunikationen.

Utöver avhoppen från kolumnisterna Viktor Banke och Evyn Redar har båda nyhetscheferna lämnat Metro. Enligt Staffan Erfors har de avhoppen ingenting att göra med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens intervju med Nyheter Idag. Johanna Cardell ska ha sagt upp sig i påskas, medan Emmelie Wallroth lämnade in sin avskedsansökan för två veckor sedan. De arbetar på Metro till den sista maj.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.