Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Soran Ismail ryter till mot Expressen

Publicerad: 14 november 2012, 11:03

Skärmdump från Soran Ismails blogg på Nöjesguiden

När Expressen fick tag i filmen där Erik Almqvist uttrycker sig rasistiskt och kvinnoförnedrande tog tidningen kontakt med Soran Ismail för att få nya vittnesuppgifter. Komikern uttryckte tydligt att han inte ville uttala sig om händelserna från 2010 - men citerades ändå. Nu visar han sitt missnöje mot Expressen i ett blogginlägg på Nöjesguiden.


Ämnen i artikeln:

Erik AlmqvistExpressenSverigedemokraternaSoran Ismail

Resumé har tidigare i dag rapporterat om Expressens avslöjande kring Sverigedemokraternas Erik Almqvists kränkande utspel som fångades på fim.

Komikern Soran Ismail var en av de som hamnade i en hetsig ordväxling med flera Sverigedemokrater under en sen sommarnatt 2010. Komikern valde då själv att uttala sig om händelserna i en film som har fått stor spridning på Youtube.

När Expressen fick tillgång till en film från Kent Ekeroths mobiltelefon där Sverigedemokraternas nu avgående ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist uttrycker sig rasistiskt och kvinnoförnedrande valde man att ta kontakt med Soran Ismail.

I ett blogginlägg på Nöjesguiden förklarar Soran Ismail under rubriken "Fiskjävlar" att han inte har någon lust att göra några fler kommentarer kring händelserna. Trots detta valde Expressen att citera honom. Så här skriver Soran Ismail i blogginlägget:

"Nu har det kommit till det här. Expressen, framförallt, tvingar mig till det... Fan.  

De drar upp det över två år gamla tjafset med SD-arna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling, en sen sommarnatt på Kungsgatan i Stockholm. När de ringde mig med informationen att de hade nya uppgifter via nya vittnesmål så var min ställning tydlig: Jag har inget mer att säga. Ni får göra som ni vill såklart om ni skriver om det här eller inte, och jag vet inte vad ni har fått fram.

Men jag har inget mer att tillägga. Sedan följde en diskussion om vilka följder det här har fått innan, och kan få för framtiden. Det var inte en regelrätt intervju, utan snarare än diskussion om artikeln. Jag sade också uttryckligen att jag inte ville uttala mig mer i frågan, för min del är det utagerat."

Trots sin vädjan citeras Soran Ismail i tidningen. Komikern menar att diskussionen med Expressens reporter inte var en regelrätt intervju:

"Det jag syftar till i hela diskussionen, för det är vad det är och inte en intervju, är att om de nu har sagt "babbe" (minns ej) så är det ingenting i relation till den retorik och politik de framför dagligen. Det finner jag mycket värre än om de eventuellt sa "babbe" i tjafs. Men i text framstår det som att jag hävdar att de endast stod och hävde ur sig rasistiska glåpord.", skriver Soran Ismail i blogginlägget.

Komikern har framfört sin besvikelse över Expressens beslut att publicera hans citat. Han har vädjat till Expressen att de ska ta bort hans citat. Men tidningen väljer att låta citaten ligga kvar på sajten.

"Slarvigt av mig att tro att man kunde skilja på diskussion och intervju. I framtiden föreslår jag dock att journalister isåfall bör börja varje samtal med "det här är en intervju. Allt du säger kan och kommer att användas emot dig i en tidning för att generera fler klick, och således mer pengar. Har du förstått?", skriver Soran Ismail i blogginlägget.

Soran Ismail har gjort det klart på Twitter att han inte vill kommentera saken mer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.