Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Soran Ismail talar ut om SD-bråket

Publicerad: 15 november 2012, 08:22

Soran Ismail

Foto: Skärmdump från Soran Ismails blogg på Nöjesguiden

Soran Ismail har tidigare kritiserat Expressens för att de citerade honom mot hans vilja i fallet med ordväxlingen mot Sverigedemokraterna på Kungsgatan. Han har också uttryckt tydligt att han inte vill uttala sig mer kring händelserna. I dag svarar ändå komikern i en debatt artikel i Expressen.


Ämnen i artikeln:

Erik AlmqvistExpressenSoran Ismail

I går rapporterade Resumé om konsekvenserna av Erik Almqvists rasistiska och kvinnoförnedrande utspel på Kungsgatan. En händelse som fångades på film i Kent Ekeroths mobilkamera.

En film som Expressen kom över och skapade ett avslöjande i tidningen med riksspridning två år efter själva händelsen.

I samband med Expressens publicering skrev komikern Soran Ismail, som var ett föremåll för trakasserierna under den sena sommarnatten 2010, ett blogginlägg på Nöjesguiden.

Här kritiserade han Expressen för att de valde att citera honom trots hans vädjan om att slippa få kommentera de två år gamla händelserna under rubriken "Fiskjävlar". Komikern var upprörd eftersom han ansåg att diskussionen mellan honom och reportern inte var en regelrätt intervju.

Så här skrev han i tisdags:

"De drar upp det över två år gamla tjafset med SD-arna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling, en sen sommarnatt på Kungsgatan i Stockholm. När de ringde mig med informationen att de hade nya uppgifter via nya vittnesmål så var min ställning tydlig: Jag har inget mer att säga."

I dag väljer Soran Ismail, som även är omvärdsbevakare i SVT:s "Hübinette", att göra ett "sista" uttalande i fallet, eftersom han känner sig tvungen. Han gör det med en debattartikel i Expressen:

"Nu när filmen, och min inblandning, igen blossat upp i debatten vill jag här ge mitt perspektiv. Erik Almqvist har betett sig illa. Om det är vi överens. Det han har sagt ska inte bagatelliseras. Om det är vi också överens. Att det blir stora och starka reaktioner är inte konstigt. Däremot hoppas jag att vi inte tappar fokus på den större frågan.", skriver Soran Ismail i debattartikeln.

Soran Ismail menar att de rasistiska uttrycken "blattelover" och "babbe" bleknar i jämförelse med Erik Almqvists andra uttalanden mot komikern: "Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land". Det är dessa åsikter som är kärnan i problematiken, enligt Soran Ismail.

Soran Ismail berättar vidare att han ser de Sverigedemokratiska politikernas beteende som en del av ett större samhällsproblem:

"Eriks utspel är bara symptomet, det är inte sjukdomen. Sjukdomen är rasismen. Inte minst den dolda.
....
Om alla sverigedemokrater, i såväl riksdag som kommun och landsting, skulle tvingas avgå i morgon, skulle rasismen i Sverige då ha försvunnit? Skulle alla problem med rasistiska strukturer elimineras? Naturligtvis inte. Dessa åsikter finns representerade överallt, inte bara bland SD-politiker och dess väljare."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.