Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sparkade Canal Plus-chefens revansch – får hundratals miljoner

Publicerad: 11 maj 2012, 08:53

Peter Liljestrand.

Foto: Andreas Elgstrand (Montage)

Resume.se kan idag berätta att den tidigare sportchefen på Canal Plus, Peter Liljestrand, fick hundratals miljoner kronor i samband med att Premier League köpte loss tv-rättigheterna från Medge Consulting under mars i år: – De fick jävliga bra betalt, säger en insatt källa till resume.se


Ämnen i artikeln:

ViasatMedge ConsultingPeter Liljestrand

Idag stod det klart att Viasat lyckats förlänga sina Premier  League-rättigheter med ytterligare tre år.  Den stora skillnaden från  förra gången då rättigheterna skulle ut till försäljning är att ingen  mellanhand i form av Medge Consulting har varit inblandad.

Premier League har nämligen köpt ut Medge Consulting för hundratals miljoner kronor under mars månad i år.
–  Premier League ville kunna förhandla direkt med tv-bolagen i stället  för att behöva gå via Medge. Bakgrunden är pub-bråket i England, säger  en källa till Resume.se.

Bråket handlar om att inhemska operatörer  som Sky inte fått tillåtelse att sända lördagens 16:00 (15:00 brittisk  tid)-matcher eftersom man inte vill riskera att färre personer går på  matcherna.

Parallellt med detta har europeiska operatörer kunna sända flera 16:00 matcher på en och samma gång:
–  Bråket har handlat om att om du exempelvis äger en pub i Storbritannien  och väljer att köpa ett Viasat-kort kan du ge dina besökare fler  matcher. Sky har blivit helt galna på detta, säger en källa till Resume.se.

Premier League har därför gått till sina utländska  operatörskunder och krävt att man endast får sända en 16:00-match på  lördagar, vilket även har gällt Viasat under de senaste två månaderna.

Vare  sig Medge eller Viasat har velat ge tillbaka några rättigheter till  Premier League. Medge för att man får mindre mellanskillnad än vad man  har planerat för. Viasat för att man vill ha kvar samma rättigheter.

Premier  League valde till slut att göra slag i saken och köpa ut Medge  Consulting – enligt uppgift alltså för flera hundratals miljoner kronor:
–  Peter Liljestrand och Timothy Smart får inte alla pengarna i sina  fickor eftersom de har använt underkonsulter. Men det är fortfarande  helt fantastiska pengar vi talar om, säger en källa till Resume.se.

Premier League har sedan gått till Viasat med att man måste begränsa 16:00-sändningarna till endast en match:
– Då krävde Viasat att få förlänga avtalet utan att några andra bjöds in till förhandling. Så på den vägen är det, säger en källa till Resume.se.

Resume.se  kan även berätta att medias tidigare uppgifter om att Viasat betalt 1,5  miljarder kronor för att få Premier League-rättigheterna i hela Norden  är något i underkant.

Hur mycket rättigheterna går för denna gång  är inte klart, men det finns tydliga indikationer på att det blev det  ett ganska dyrt kalas för Viasat:
– Champions League såldes  väldigt dyrt till Viasat och historiskt sett har Premier League alltid  varit värt betydligt mer. Så min kvalificerade gissning är att man  betalade betydligt mer för Premier League-rättigheterna än förra gången,  säger en källa till Resume.se.

Medge Consulting redovisade inga stora vinster under det senaste räkenskapsåret?
– Jag tror nog att deras resultat för 2012 kommer att se ganska bra ut om man säger så, säger en källa till Resume.se.

Resume.se har uppepade gånger sökt såväl Peter Liljestrand som Timothy Smart.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.