Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sparkade grävaren får inte se raderade mejl

Publicerad: 27 oktober 2014, 15:00

Berit Önell.

Foto: Facebook.

Norra Skånes grävande reporter Berit Önell får inte se den raderade mejlkorrespondensen mellan tidningsledningen och Hässleholms kommunalråd – mejlen finns kvar som säkerhetskopior. Det har kammarrätten slagit fast. Nu hoppas Berit Önell på att JK ska komma fram till en annan slutsats.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneAnders KauranenBerit Önell

Tidningen Medievärlden rapporterar att mejlen som har raderats endast finns kvar som säkerhetskopior och därför inte kan ses som allmän handling.

Det har kammarätten i Göteborg kommit fram till när det gäller fallet Norra Skånes sparkade grävande reporter Berit Önell.

Bakgrunden är att hon granskade Hässleholms kommunalpolitiker i en rad affärer och att kommunledningen sedan ska ha utövat påtryckningar gentemot tidningsledningen för Norra Skåne.

Berit Önell har jobbat som journalist i 30 år, varav 27 år på Norra Skåne.

Berit Önell hoppas på att JK kommer fram till en annan bedömning – hon anmälde ärendet till JK i april.
- JK har beslutat att man inte ska inleda förundersökning om censurbrott, men kom samtidigt med kritik mot hanteringen av mejlen. Så i samma beslut berättade man att man ska starta en utredning om de raderade mejlen, säger hon.

Hon menar att det är en viktig principfråga att ta ställning till.
- Om det här ska gälla kan ju en kommun bara säga att mejlen är raderade och därför inte är att betrakta som allmän handling längre, säger Berit Önell.

Hon har inte klart med något nytt jobb, men har uppsägningstid till den 31 mars.
– Det är rätt tråkigt att gå hemma, men jag är fortfarande skyddsombud i alla fall, säger Berit Önell.

Hur gick det med Norra Skånes nyhetschef Anders Kauranen som sade upp sig i protest mot behandlingen?
– Han blir chef för SVT:s lokala nyheter i Västmanland. Han ska jobba i Västerås och flyttar från Skåne. Det är ju ont om jobb i Skåne, säger Berit Önell.

Hon utesluter inte att hon kommer att överklaga kammarrättens beslut.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.