Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sparpaketen på NT och Corren klara

Publicerad: 16 oktober 2012, 15:45

Sparpaketet på Norrköpings Tidningar innebär att 9 tjänster på redaktionen och 2 tjänster på marknadsavdelningen försvinner. På Corren ska man spara in 11,5 tjänster.


Ämnen i artikeln:

CorrenNorrköpings Tidningar

I dag pågick det stormöten om sparpaketen på Norrköpings Tidningar och Corren.

På NT ska kostnaderna minska med 9,5 miljoner kronor, förhoppningsvis  klart innan årsskiftet. Några allmänna erbjudanden om avgångsvederlag  kommer det inte att bli, skriver Medievärlden.

NT startar en grupp med namnet 24 som ska jobba med egna texter för  främst webb, tv och mobil. En annan nystartad grupp, Agenda, ska jobba  med längre grävjobb för papperstidningen.

– Det här är en stor omställning. Och så klart är alla fundersamma och  oroliga i dag. Men den här organisationen är bättre anpassad för dagens  medievanor, säger NT:s tidningschef Anders Nilsson.

SJF-klubbens ordförande Calle Slättengren tycker inte att sparpaketet är nödvändigt.

– Vi förblöder inte. NT går bra, bland de bästa i klassen, även om vi  också tappar i upplaga. Så jag kan inte se några motiv, säger han till  Medievärlden.

På Corren ska 11,5 tjänster sparas in, varav 9 på redaktionen. Man gör  också en omorganisation där de enda enheterna som blir är Opinion, Sport  och Kultur & Nöje.

Den övriga redaktionen delas upp i tre redaktioner: Direkt – jobbar i  första hand mot de snabba kanalerna: webb, mobil och tv, Agenda – jobbar  med agendasättande journalistik och fördjupning samt Edition – jobbar  med redigering av tidningen.

Planen är att den nya organisationen ska vara på plats vid årsskiftet  och förhoppningen är att undvika uppsägningar så mycket det går, enligt  Correns tidningschef Charlotta Friborg.

Nu inleds MBL-förhandlingar med facket på Corren.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska gå att lösa så långt som möjligt med frivilliga avgångar. Det kommer att bli en tuff höst, säger Hector Barajas, ledamot i styrelsen för Correns journalistklubb till Medievärlden.

Vad tycker ni om de åtgärder som presenterades idag?
– Det är självklart väldigt tråkigt att nio tjänster försvinner, vi är oroliga över vad det kommer att betyda för arbetsmiljön eftersom vi redan är väldigt pressade. Samtidigt ska vi omorganisera oss och det kanske kan leda till att vi kan frigöra resurser.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.