Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Spelar med trovärdigheten”

Publicerad: 8 april 2015, 12:43

Bonnier News satsning har rullat i några månader och i går meddelade SvD att ska börja producera artiklar i samarbete med företag. Jesper Strömbäck, journalistikprofessor vid Mittuniversitetet, ser stora risker med morgontidningarnas satsningar på native advertising.


Ämnen i artikeln:

Jesper StrömbäckNative Advertising

I januari meddelade Bonnier News, där Di, Expressen, Sydsvenskan och DN ingår att man tagit fram en lösning för native advertising. Här har kommersiella redaktörer uppdraget att väga annonsörens behov, avgöra vilken typ av innehåll som passar bäst på respektive sajt och värna den redaktionella trovärdigheten.

I går meddelade SvD att man söker en kommersiell redaktör, med gedigen journalistisk erfarenhet, som ska ansvara för satsningen på branded content.  Tidningen kommer att publicera artiklar i samarbete med utvalda partners inom områdena energi, finans, motor, teknik & innovation och samhällsbyggare. Företagen har möjligheten att få in 2-3 artiklar per vecka.

Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet är kritisk mot att tidningar i allmänhet och morgontidningar i synnerhet börjar producera reklam utformad som journalistik.  

– I grunden spelar man med den journalistiska trovärdigheten när läsare får svårare att avgöra vad som är journalistik och vad som är en annons. Man utmanar gränsen mellan journalistik och reklam. Det journalistiska varumärket riskeras att skadas av native advertising och i förlängningen kan det kosta intäkter.

– Kvällstidningarna som av olika skäl ägnar sig mer åt underhållning än morgontidningar tar också risker. Men eftersom morgontidningar som DN och SvD är mer beroende av att uppfattas som trovärdiga gentemot sina läsare tar de en större risk.

Samtidigt har flera internationella tidningshus anammat native advertising sedan länge. Är risken verkligen så stor?
– Jag tror det eftersom trovärdigheten är så grundläggande för alla publicistiska medier. I en värld där utbudet av information är större än någonsin är det just trovärdighet som journalistiken står för och som är dess starkaste konkurrensfördel. Vare sig det gäller DN, SvD eller New York Times så kan man inte konkurrera med underhållning. Man konkurrerar med trovärdighet. När den går förlorad är den väldigt svår att få tillbaka.

Jesper Strömbäck anser att det är för tidigt att säga om Bonnier News och SvD:s satsningar på branded content kommer att innebära för trovärdigheten.

– Det är därför jag menar att man "spelar" med trovärdigheten och hur stort problem det blir beror på utformningen. Klart är att man tar en risk. Det är en svår balansgång. Innehållet vara så skickligt gjort för att inte uppfattar som en reklamtext – då flyr läsarna direkt. Men det är just då som läsaren får svårare att avgöra gränsen mellan journalistik och reklam.

Samtidigt måste medierna hitta nya sätt att få intäkter?
– Det kan jag till viss del förstå. Men det som är ekonomiskt lönsamt på kort sikt behöver inte alltid vara det på lång sikt. Jag tycker att medierna alltför ofta väljer det kortsiktiga perspektivet. Det gäller inte bara det här. För en tid sedan ägnade medierna större kraft åt att vårda relationen med den trogna läsekretsen. Nu läggs större kraft på att locka nya läsare. Trots att det är hos den förra målgruppen som betalningsviljan finns.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.