Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spelet bakom Sofia Olsson Olséns sorti från Aftonbladet

Publicerad: 7 mars 2018, 13:50

Efter 186 år fick Aftonbladet sin första kvinnliga chefredaktör i Sofia Olsson Olsén. I dag sparkades hon för sin oförmåga att hantera kvinnornas missnöje och för sin grabbiga redaktionsledning, skriver Resumés Leif Holmkvist.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénLeif HolmkvistRaoul GrünthalAftonbladetLena K SamuelssonSchibstedExpressen

Aftonbladets grundare, för att nu ta det grundligt, Lars Johan Hierta, var en hårding som tog strid med kungamakten och konkurrenten Albert Bonnier. De stal skamlöst varandras texter och författare innan upphovsrätten reglerades i Bern 1886.

Sedan LO köpte Aftonbladet 1956 har tidningen präglats av tuffa grabbar: Sigurd Glans, Thorbjörn Larsson, Anders Gerdin och Jan Helin har med tidstypiska variationer styrt redaktionen med fast manlig hand. Det är ingen tillfällighet att den så hyllade Jan Helin legat lågt i debatten om grabbigheten under hans år på tidningen.

Det borde ha varit guldläge för Sofia Olsson Olsén att skriva nästa kapitel i tidningens framgångssaga: 25 år som chef, nästan tio år på Aftonbladets chefsstolar, uppskattad som hr-ansvarig och som person.

Det blev ungefär tvärtom. Enligt samstämmiga källor på tidningen fick den nya publishern aldrig riktigt grepp om rodret och hade märkligt svårt att hålla kursen när det började blåsa snålt. Sju resor värre blev det när det i höstas stormade kring tidningens profiler och kvinnornas vittnesmål i det opublicerade "Dokumentet 2.0".

När Resumé nyligen pejlade stämningen inför en artikel om kriget mellan kvällstidningarna stod det klart att förtroendet för Sofia Olsson Olsén var bortblåst. Men den kritik som vällde upp träffar i hög grad också hennes redaktionsledning, särskilt redaktionschefen Håkan Andreasson och nyhetschefen Michael Poromaa, båda skolade på sporten.

Aftonbladet anses av många medarbetare för "grabbigt redigerad" och har länge hamnat långt ner på Shamebots index (som visserligen bara könsfördelar de namn som nämns i medierna), vilket möjligen kan skyllas på skeva strukturer i den värld som bevakas.

Värre i ägaren Schibsteds ögon är nog att Expressen kommit i kapp i målgruppen yngre kvinnor. Aftonbladet har byggt sin förstaposition på att locka fler yngre och kvinnor och gärna häcklat Expressenläsarna som "kepsgubbar". Unga kvinnor är en strategiskt viktig läsargrupp som struntar i att publishern är kvinna om innehållet upplevs som "grabbigt".

Den nya publishern Lena K Samuelsson är också en hårding, skolad på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Hon har snabbt gjort sig populär som chefen som återställt ordningen och ska snart utse en ny redaktionsledning. Bland de namn som oftast nämns i korridorerna finns Martin Schori, Hanna Olsson och Johan Edgar, men också den till Ekot värvade Karin Lindblom.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.