Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spelmålet är över – Gerdin och Sjöberg frias

Publicerad: 21 december 2012, 08:30

Otto Sjöberg och Anders Gerdin

Foto: Erik Esbjörnsson

Det så kallade ”Spelmålet” är över. Klockan 08.45 på fredagen meddelade Högsta domstolen sin dom. Nu står det klart att Expressens och Aftonbladets tidigare chefredaktörer Otto Sjöberg och Anders Gerdin frias från blott mot lotterilagen.


Ämnen i artikeln:

Anders GerdinOtto Sjöberg

Kriget om spelannonserna har rullat sedan 2003. Det var då Expressen och Aftonbladet valde att publicera annonser för utländska spelbolag.

Reklamen fick Lotteriinspektionen att dra tidningarnas dåvarande chefredaktörer Otto Sjöberg och Anders Gerdin inför domstol för att har brutit mot de så kallade främjandeförbudet i Lotterilagen.

Tingsrätten gick på Lotteriinspektionens linje, medan hovrätten istället friade de forna chefredaktörerna. Inför förhandlingarna i Högsta Domstolen berättade Anders Gerdin om förutsättningarna i en intervju med Resumé.


– Det är framförallt kvällstidningarna som har de utländska spelbolagen  som potentiella annonsörer. I en tid där intäkterna pekar nedåt, där  cheferna lanserar sparpaket, efter sparpaket och stora nedskärningar på  tidningarna kan en friande dom skapa stor nytta. Det handlar om  miljardbelopp sett över några år för tidningshusen. Annars kommer  spelbolagen att söka sig till tv-kanaler som sänder från London, sade  Anders Gerdin till Resumé då.

Nu står det klart att det så kallade ”Spelmålet” har fått en slutpunkt. Klockan 08.45 i dag meddelade Högsta domstolen att chefredaktörerna frias.

Riksåklagaren ville att Otto Sjöberg och Anders Gerdin, tidigare chefredaktörer för Expressen respektive Aftonbladet, fällda för brott mot lotterilagen.

Efter Högsta domstolens prövning står det klart att åtalet ogillas. Det skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.

Högsta domstolen konstaterar att Otto Sjöberg och Anders Gerdin inte kan straffas för att ha främjat utländska lotterier, detta eftersom samma brottsrubricering inte hade kunnat användas om det istället hade handlat om otillåtna svenska lotterier.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Anders GerdinOtto Sjöberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.