Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spoon gör film för Amerikanska ambassaden om Sveriges inblandning i andra världskriget

Publicerad: 8 maj 2020, 09:41

I dag inträffar 75-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa, 8 maj 1945. Amerikanska ambassaden i Stockholm släpper en film som berättar om banden mellan USA och Sverige under kriget. Det är tredje filmen som Spoon gör för ambassaden.


”Victory in Europe Day” markerade slutet på kampen mot nazisterna i Europa för exakt 75 år sedan. Det här vill den amerikanska ambassadören i Stockholm Kenneth A. Howery uppmärksamma i en film som berättar om den i breda folklager inte alltför uppmärksammade, men speciella relationen mellan Sverige och USA.

Filmer tar upp händelser i krigets slutskede, där det neutrala Sverige hjälper de amerikanska luftburna styrkorna på svensk mark.

Inspelningen anpassades efter coronapandemin. Teamet var minimalt, avstånden hölls och ett stängt Armémuseum i Stockholm fick agera miljö för intervjuerna med ambassadör Kenneth A. Howery, historikern Tobias Berglund, Sveriges flygchef Carl-Johan Edström och amerikanska försvarsattachén Charles Metrolis.

Ett stort arbete handlade om att att hitta rätt klippbilder i arkiv och skapa grafik. Resultatet är en minidokumentär som Amerikanska ambassaden i dag publicerat på Facebook och Youtube.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Spoon har tidigare producerat två filmer åt Amerikanska ambassaden, dels en introduktionsfilm till ambassadör Kenneth A. Howery samt ett reportage där ambassadören besökte bland annat Kiruna.

Arbetsgrupp

Rob Hincks, Kundansvarig

Lars-Petter Steen, producent

Niklas Thulin, Creative Director

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.