Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sportprofilernas hårda kritik mot Stora Journalistpriset

Publicerad: 8 november 2017, 13:31

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson, TV4-profilen Olof Lundh, SVT:s programledare David Fjäll och Aftonbladets Patrik Brenning är kritiska mot Stora Journalistpriset.

KIT Sport är nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare”. Nu riktar flera meriterade journalister skarp kritik mot juryns beskrivning av sportjournalistiken som en ”uråldrig genre”. – Det låter mest ointresserat och fördomsfullt, säger SVT:s programledare David Fjäll.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetKITMediebranschen

Det var under tisdagen som nomineringarna till Stora Journalistpriset 2017 offentliggjordes. I kategorin ”Årets förnyare” har KIT Sport och medarbetarna Jenny Agö och Jacob Nyström en vinstchans. I motiveringen skriver juryn:

”För att de bryter upp och paketerar om i en uråldrig genre, där vardag och samhälle spelar större roll än vem som vann.”

SVT:s programledare David Fjäll kände inte till KIT:s sportsatsning. Nomineringen får honom att höja på ögonbrynen. Framförallt juryns formulering i motiveringstexten.  

– Har inget ont att säga om KIT Sport, de gör säkert jättebra saker. Men nomineringen är så klart överraskande eftersom jag inte visste att plattformen fanns, trots min breda orientering inom svensk sportjournalistik. Jag känner inte heller igen motiveringen, där svensk sportjournalistik påstås vara en "uråldrig genre" och dessutom anklagas för att vara enfaldig och "bara berätta vem som vinner". Det låter mest ointresserat och fördomsfullt.

Aftonbladets reporter och krönikör Patrik Brenning hade heller inte han någon aning om den nominerade redaktionens existens.

Sportbladet-profilen är starkt kritisk till hur Stora Journalistpriset valt att beskriva sportjournalistiken.

– Eftersom jag aldrig hört talas om dem är det svårt att värdera vad KIT Sport har gjort. Men orden i nomineringen att sporten skulle vara en "uråldrig genre" får mig verkligen att undra om juryn överhuvudtaget har besökt en sportsida av i dag. Enligt mig är sporten en föregångare vad gäller allt från paketeringen till redigering, textutformning, intervjuteknik, bildjournalistik och textutveckling. En plats där journalistiken kanske utvecklas som mest eftersom den mer lättsamma tonen ofta tillåter det på ett annat sätt. Men juryns sportkonsumtion kanske stannade på text-tv-sidan 377.

TV4-profilen Olof Lundh känner till KIT Sports arbete och har i sig inga invändningar mot nomineringen:

–  De har brutit ny mark men ännu inte nått så många kanske. Det finns inget att säga kring att KIT finns med i den kategorin som förnyare

Däremot är han kritisk till att sportjournalistiken beskrivs som en "uråldrig genre":

– Tycker att juryn som skrivit formuleringen gör bort sig och visar att de inte har koll på hur sportjournalistiken utvecklats på 2000-talet. Tyvärr visar formuleringen av juryn för Stora Journalistpriset att man återigen visar att man inte tar sportjournalistik på allvar och lever kvar i en villfarelse av hur det var en gång i tiden för länge sedan. Alldeles för sällan har man ens nominerat sportjournalister.

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson, som också leder mediehusets webb tv-satsning Studio Allsvenskan, reagerade överraskande när nomineringslistan till Stora Journalistpriset presenterades. Han känner nämligen inte till KIT Sport överhuvudtaget.

– Jag har aldrig sett dem i mina sociala medier eller läst en artikel. Och då läser, tittar och lyssnar jag på sport flera timmar per dag.

Vad tycker du om nomineringen?
— Eftersom jag inte visste om att KIT Sport fanns blir det svårt att uttala sig om det. De gör säkert bra grejer. Problemet är väl snarare att juryn inte har lyft blicken tillräckligt.

KIT:s chefredaktör och grundare Robert Brännström:

– KIT Sport är inte en produkt för sportreportrar. Vi har en ambition att bevaka sporter och företeelser som inte lyfts fram i mainstreammedia. KIT Sport syftar till att bredda bevakningen och inte bara skriva om elitutövare inom de stora idrotterna. Vi fokuserar inte heller på händelserapportering, säger han till Resumé.  

KIT Sport drog igång i början av året. Robert Brännström lyfter fram en aspekt som visar hur redaktionen förnyat sportjournalistiken: artiklarna har omkring 50 procent kvinnliga läsare. Som exempel på sporter sajten bevakar lyfter han fram ridsport, bowling, konstsim och e-sport. När det kommer till genomslaget har KIT Sport samlat 13 miljoner startade videoströmmar.

ENKÄT:

Vilka andra sportjournalister skulle du vilja lyfta fram som förnyat värvet?

Olof Lundh, TV4
Simon Bank och Erik Niva är naturligtvis givna och att ingen av dem ens varit nominerade är för mig en gåta. Både Bank och Niva väver in både samhälle och vardag i sitt journalistiska arbete. Eller ta Johan Orrenius text om Husqvarna FF:s cancersjuke sportchef Issa Iskander. Dagens sportjournalistik innebär mer än bara vem som vann.

Patrik Brenning, Aftonbladet
– Erik Niva har på många sätt utvecklat såväl personporträttet som sättet att beskriva vår nutid. Han om någon har tagit in "vardag och samhälle" i sportjournalistiken. Simon Bank är Sveriges, i de mer pretentiösa journalistkretsarna, häpnadsväckande nog fortfarande mest underskattade skribent. Sett till arbetstempo och arbetssätt kan även namn som Andreas Käck och tidigare Axel Pileby nämnas och i tv-rutan har en som Mattias Tjernström länge varit en väldigt underskattad intervjuare. Lisa Edwinsson på Dagens Nyheter skulle också vara en av journalistvärldens mest hyllade reportrar om hon ägnat sig åt en mer aktad genre.

David Fjäll, SVT
– Erik Niva, Johanna Frändén, Johan Orrenius och Noa Bachner.

Henrik Eriksson, Nyheter24
– Sportjournalisterna Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher förtjänar priset för sin podd Tutto Balutto. Deras bevakning av fotbollen genom podden är unik. Deras intervjuer är fantastiska att lyssna på och man får en helt annan närhet till de stora spelarna och sporten. Även Olof Lundh och Erik Niva är två personer som förnyat journalistiken genom fantastiska intervjuer i poddform, granskningar och reportage.

Jurymedlemmen tillika SVT:s sportchef Åsa Edlund-Jönsson har bett Resumé om att få återkomma med svar på kritiken.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.