Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sportroboten tar jobb i Mittmedia

Publicerad: 19 november 2015, 11:07

Mittmedias robotjournalistik får konsekvenser.

Foto: Mittmedia

Vi vet att robotjournalistiken kommer förändra branschen. För Mittmedias del innebär det färre frilansare och vikarier. ”Att robotarna inte ska ersätta utan underlätta vårt jobb stämmer inte”, säger en av dem.


Ämnen i artikeln:

RobotMittmediaJournalistikRobotjournalistik

Igår berättade Resumé om Mittmedias sportrobot Rosalinda som just nu implementeras inom koncernen. Tidigare i år infördes ett gemensamt sport- och redigeringsnav i Sundsvall och som kosekvens försvann nära 20 tjänster. Robottankarna hade då funnits ett tag. I september anlitades 7-8 unga sportvikarier, för att under en övergångsperiod, skriva sporttexter åt hela Mittmedia.

Redan när vikarierna anställdes fick man veta att tjänsterna skulle komma att ersättas av robotar.
– Det många inom branschen säger att robotarna inte ska ersätta utan underlätta vårt jobb, stämmer alltså inte. Det finns en viktig vinkel här som bör tas upp som att journalisternas jobb hotas av ettor och nollor i ett dataprogram, säger en person som ingår i gruppen.

Så hur blir det egentligen, Henning Johannesson, nyhetschef Sport på Mittmedia?
– Vi har en rapportering på lägre nivåer där vi tidigare haft mycket frilansmedarbetare som skrivit. Det handlar om personer som inte har haft tillgång till vårt interna system, vilket gjort att de mejlat in texter och det har vi inte råd med att betala för på sikt. Vi drar ner ganska rejält. Division fem och sex som förr var en given del av bevakning skriver vi inte om längre. Vi måste göra någonting åt detta.

Enligt Henning Johannesson har sporten alltid varit beroende av stringers, men Mittmedia vill hellre ha folk inhouse. Roboten blir snart deras inhouse.
– Den här gruppen har arbetat mycket kvälls- och helgjobb, men den här typen av inhouse tror jag roboten kommer ersätta. Det finns fortfarande behov av att ta in hanteringen av videomaterial som kommer från klubbar.

Gör ni er av med frilansare?
– Det kommer vara färre frilansare och en annan typ av journalistik. Det kommer handla om att sätta det som händer i en story.

Så det finns anledning att som journalist bli ännu mer bekymrad?
– Det är jättetufft att få journalistjobb idag och framförallt ett som man vill ha. Man kanske måste fundera på om det ska utbildas så många journalister som det gör idag, säger Henning Johannesson.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.