Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spotify-grundaren: Hälften av det medierna skriver stämmer inte

Publicerad: 2 juni 2017, 05:33

Martin Lorentzon.

Foto: Pressbild

Martin Lorentzon gör oväntad dementi av Spotifys börsplaner, ilska mot att SVT tar bort programledare och Discovery kan inte enas med Telia. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TeliaSpotifyMartin LorentzonJan FriedmanSVTMittmediaKanal 5Jan Helin

Spotify-grundaren: Hälften av det medierna skriver stämmer inte
Det har betraktats som näst intill klart att Spotify börsnoteras i New York i höst. Men nu går medgrundaren Martin Lorentzon oväntat ut och dementerar uppgifterna.
– Det är helt taget ur luften, säger han i en intervju med Ekonomiekot.

Istället anklagar han medierna som rapporterat om börsplanerna, däribland ansedda Financial Times och Bloomberg News, för att fara med osanning.
– Vi har inte kommit någon vart alls och det finns inga planer på det, även om media tycker det är väldigt roligt att skriva om det. Men det är ju media - man får väl ta dem med en nypa salt. Jag säger inte att det är fake news, men hälften av det som media skriver brukar stämma och hälften brukar inte stämma, säger Martin Lorentzon till SR.

Dagens Nyheters techreporter Linus Larsson kallar de nya uppgifterna sensationella.
"Ingenting planerat? Antingen talar Martin Lorentzon osanning, eller så är precis alla andra felinformerade (...) Alternativet är att Lorentzon vill skicka en signal. Att börsnoteringen skulle ha stött på patrull och riskerar att försenas. Men då är en spontan intervju i Sveriges Radio ett märkligt valt forum för att berätta om det".

SVT petar programledare – möts av kritik
Programledarna för SVT:s lokala nyhetssändningar under morgontimmarna kommer att försvinna. Istället ska förproducerade inslag gjorda av reportrar spelas upp, och staplas på varandra, skriver Expressen. Enligt tidningen råder en upprördhet internt på SVT mot beslutet.
– Jag vet att när man testkörde det här på någon ort så började personalen att gråta för att det var så jobbigt. Jag har inte hört om någon om tycker att det här är bra, säger Lars-Gunnar Larsson, programledare på SVT Dalarna, till Expressen.

Förändringen träder i kraft redan nu i juni och är en del i förnyelsen av SVT:s morgonprogram. Christina Ågren, chef för regionala nyhetssändningar på SVT, hävdar att förändringen görs för att öka flexibiliteten.
– Vi får en helt annan möjlighet att väldigt snabbt uppdatera om vi vill ändra något mellan sändningarna, säger hon till Expressen.

Helin: Medierna utsatt för tryck om muslimsk invandring
Populistisk politik får inte smitta den seriösa journalistiken. Det skriver SVT:s programdirektör Jan Helin i en debattartikel i DN. Bakgrunden är SOM-institutets rapport som visar att över hälften av befolkningen anser att medierna inte säger sanningen om invandring.

"Just nu initieras en hälsosam och nödvändig debatt om detta. Självkritik i journalistkåren är alltid klädsamt och i grunden välgörande. För att undvika att debatten urartar i poserande självspäkning tror jag den behöver börja i ett sakligt svar på en grundläggande fråga: Vad är det som förtigits om invandring? Det ges i diskussionen anmärkningsvärt få konkreta svar på den frågan" skriver Helin på DN Debatt.

Jan Friedman lämnar Mittmedia
Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman lämnar bolaget efter knappt två år på posten. Krister Jönsson tar över uppdraget.
– För mig är ett styrelseåtagande i Mittmedia binärt – "all in" eller inte alls. Tyvärr är inte den fulla engagemangsnivån fortsatt möjlig utan att andra viktiga åtaganden skulle bli lidande. När jag nu uppnått pensionsålder är min avsikt att minska en del åtaganden i onoterade bolag för att fortsatt kunna ge fokus i de börsnoterade företag som jag har styrelseengagemang i, säger han i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna mellan Telia och Kanal 5 har strandat
Över en miljon tittare (totalt omkring 750 000 hushåll) drabbas när Telia och Discovery Networks Sweden inte lyckas komma överrens, rapporterar Aftonbladet. Förhandlingarna mellan tv-huset och distributören har inte gått i mål och därmed riskerar abonnenterna att missa VM-kvalmatchen mellan Sverige och Frankrike 9 juni.
− Tyvärr har vi inte kommit överens i förhandlingen. Vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning och vi är uppriktigt ledsna över att våra kunder kommer i kläm. Discovery vill fortfarande begränsa var och på vilket sätt våra kunder tittar på tv kombinerat med orimliga prishöjningar, och det kan vi inte acceptera, säger Telias Jonas Hasselberg i ett pressmeddelande.

Discoverys presschef Dan Panas hoppas dock att parterna ska lyckas lösa situationen:
– Vi har inga som helst planer på att lämna Telias plattform. Vår dörr för förhandlingar står öppen, säger han till Aftonbladet.

Kalle Moreaus program skrotas av SVT
Årets säsong av "Moraeus med mera" blir den sista. Sedan tidigare är det klart att Kalle Moraeus i årets "Så ska det låta" ersätts av Sarah Dawn Finer.
– Jag lever med filosofin att har man ett sådant här jobb ska man vara jävligt medveten om att det kan ta slut en dag. Det är ingenting man ska hänga upp livet på utan snarare bli väldigt förvånad varje gång SVT ringer och frågar och inte ett dugg förvånad när de ringer och säger att nu är det dags för förnyelse, säger han i en intervju med Expressen.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.