Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spotify klår Tidal i sociala medier

Publicerad: 1 juni 2015, 05:21

Tidals Jay-Z och Spotifys Daniel Ek.

Foto: Joella Marano/Magnus Höij (Wikimedia Commons).

Den svenska streamingtjänster vinner trots allt surr runt Tidal, Jan Guillou sågar DN som publicerade Knausgårds text och Gunnar Hökmark vill att SVT börjar sända på ryska. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouSpotifyTidalFacebookSVT

Spotify klår Tidal i sociala medier
Jay-Z:s nya musiktjänst lanserades med buller och bång på en omtalad presskonferens tidigare i våras. Det pågår en krig om streaminglyssnarna där Tidal och Spotify är stora konkurrenter om lyssnarna, men frågan är vilka som egnetligen lyckas bäst i sociala meder.

Analysföretaget Whispr Group har på uppdrag av techsajten Breakit gjort en mätning av just detta, och kommer fram till att Spotify lyckas bättre trots all uppmärksamhet som Tidal fått på sistone. När det kommer till kändisuppbackning är Tidal i en klass för sig, men när det gäller reaktioner på själva tjänsten har de fått mycket kritik.

Där bor journalisterna
En ny kartläggning visar att de svenska journalisterna gärna bosätter sig i storstädernas lite mer kulturella och bohemsika stadsdelar, medan det är ont om journalister i invandrartäta områden, liksom på platser där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har starka fästen. Det visar en ny undersökning från Institutet för Mediestuider som SVT tagit del av. Totalt finns det elva kommuner där det inte bor någon journalist.

Guillou sågar DN Kultur
Karl Ove Knausgårds upprörda artikel i DN efter kritiken från Eva-Witt Brattström väckte stor uppmärksamhet härom veckan. Jan Guilllou ställer i sin söndagskrönika i Aftonbladet sig frågande till hur tidningens kulturbilaga tänkte när det tog in den.

"Det får vi nog aldrig veta, det vet nog inte kulturredaktören själv. Men vad vi vet är att detta svammel väckte dånande succé i den liberala pressen i Sverige, att danska tidningar (förstås) och norska kappades om att få publicera dessa avslöjanden om cyklopernas (svenskarnas) ­sanna natur. På Dagens Nyheters ­ledarsida kallades texten till och med "underbar" skriver Guillou.

Hökmark: SVT borde sända på ryska
Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) tycker att svenska public service borde ta ett ansvar att försöka bryta den anti-europeiska propagandan som sprids av ryska medier.

"...måste vi nu inse att det behov av information och fria medier som ryska medborgare har måste kunna fyllas genom europeiska mediebolags sändningar på ryska. Jag tycker det bör vara en självklarhet att svensk public service både vad gäller radio och tv erbjuder rysktalande sändningar i de baltiska staterna och i Ryssland" skriver han på SvD Brännpunkt.

Bill Cosby misslyckas med att få rättsprocess nedlag
Skandalen växer kring den tidigare så folkäre komikern Bill Cosby. Han misstänks nu för flera fall av sexuella övergrepp som pågått under hans långa karriär. Tidigare försökte han få en av rättsprocesserna mot honom nedlagd, i fallet med Judy Huth som säger sig ha blivit drogad av komikern på en fest i Playboy-grundaren Hugh Hefners hus i början av 1970-talet när hon var endast 15 år gammal. Men det har Bill Cosby nu fått nej på, skriver The Wrap.

Tystnad i etern
I lördags blev det tyst i radion när Ekot skulle sända sina korta nyhetssammanfattning klockan 17. Den rutinerade redaktören Göran Dahlqvist hade helt enkelt glömt bort att det var dags att sända.
– Jag har jobbat här sedan 1976 och det är första gången som jag har glömt en sändning – även om det har varit nära många gånger, säger han till Expressen.

Demonstration mot Facebooks namnpolicy
I dag väntas #Mynameis-rörelsen anordna en demonstration utanför Facebooks högkvarter i Silicon Valley. Orsaken är att det sociala nätverket kräver att användarna måste uppge sitt riktiga namn, vilket har betraktats som ett angrepp som exempelvis transsexuella, skriver The Guardian.

FBI:s domäntabbe
Amerikanska FBI glömde att förnya sin domän som hyser beslagtagnad sajter som Megaupload. Då lyckades någon ta över den och istället fylla sajten med porr och skadlig kod. Nu har FBI plockat ned sidan och ska utreda vem som kan tänkas ligga bakom kuppen, skriver Engadget.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.