Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Språkkonsulterna får kalla handen av JO

Publicerad: 29 augusti 2013, 14:43

Foto: Press.

Resumé kunde nyligen berätta att Språkkonsulterna JO-anmält PRV för brott mot Språklagen. Bråket gäller PRV:s föreläggande kring Språkkonsulternas önskemål att varumärkesskydda ”Grammatikdagen”. Språkkonsulterna hävdar att föreläggandet är obegripligt, men JO väljer nu att avskriva ärendet.


Ämnen i artikeln:

PRV

”Vi vet inte vad vi ska göra och vad vi riskerar om vi inte gör det. Det  är inte rimligt att en myndighet använder sig av ett så aningslöst och  slentrianmässigt språk”, så sade Språkkonsulternas vd Helena Englund  Hjalmarsson nyligen angående föreläggandet från PRV.

Hon menar att  myndighetens språkbruk i föreläggandet strider mot den så kallade  Klarspråksparagrafen i Språklagen, som kom till för fyra år sedan.

JO väljer nu att avskriva ärendet.

Språkkonsulterna kommer nu med ett pressmeddelande kring beskedet:
–  Vi tycker förstås att det är synd att JO inte tar upp ärendet eftersom  myndigheters kommunikation med allmänheten är en viktig demokratifråga.  Det vore intressant att få en mer substantiell förklaring, säger Helena  Englund Hjalmarsson i en kommentar.

Språkkonsulterna konstaterar också att det inte har kommit många anmälningar sedan Språklagen trädde i kraft.

JO fick in totalt två anmälningar kring Klarspråksparagrafen under förra året, enligt Språkkonsulterna.  

En sådan rörde ett antal gymnasieelever som ansåg att deras kursplan inte uppfyllde kravet på ett enkelt och begripligt språk.  

Ett  annat ärende ett politiskt parti, Liberaldemokraterna.

Partiet menade  att översättningen av handelsavtalet ACTA var helt obegripligt.
– Det  verkar som att JO regelmässigt avvisar klagomål mot  klarspråksparagrafen och jag tror att vi behöver få igång en debatt och  ett klargörande av vad den här lagen ska vara bra för, säger Helena  Englund Hjalmarsson i en kommentar.

Hon tycker egentligen inte att det är Språkkonsulternas uppgift att driva debatten.
–  Vi har en myndighet Språkrådet som har regeringens uppdrag att bevaka  att alla som bor i Sverige får sina språkliga rättigheter tillgodosedda,  säger Helena Englund Hjalmarsson i en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

PRV

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.