Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Spred falsk story – nu ska han diskutera mediernas förtroende i SVT

Publicerad: 26 januari 2017, 15:32

Jan Sjunnesson i 60 Minutes.

Foto: Channel 9

Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson ska debattera frågan "Kan man lita på medierna i Sverige?" i SVT. I våras spred han en falsk story i australiensiska Channel 9 som besökte Sverige.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatSVTRobert Olsson

I kvällens Opinion Live i SVT ska frågan om det bristande förtroendet för medierna debatteras. Redaktionen har bjudit in debattören och Avpixlat-skribenten Jan Sjunesson för att diskutera frågan tillsammans med Jörgen Huifeldt på SR och Faktums chefredaktör Sarah Britz. Rubriken är "Kan man lita på medierna i Sverige?".

Att SVT bjudit in en skribent från den främlingsfientliga sajten Avpixlat har fått flera att reagera i sociala medier. Särskilt eftersom sajten vid flera tillfällen har anklagats för att fara med osanningar. Men Robert Olsson, programchef för samhälle på SVT och ansvarig utgivare för Opinion Live, tycker att det är en naturlig gäst i programmet.
– Mycket av diskussionen hänvisas till Avpixlat och deras sätt att bedriva opinionsbildning och journalistik. Vi låter olika uppfattningar mötas i programmet. Därför anser vi att det är relevant att bjuda in honom, säger han.

Våren 2016 avslöjade Resumé att Jan Sjunnesson spred en falsk story när australiensiska 60 Minutes besökte Sverige. Där pekade han felaktigt ut en person som typexempel på en flykting som ljugit om sin ålder. Själv hävdade han att det var ett misstag – att tv-teamet bara bett honom att läsa upp rubriken och kommentera den.
– Vi får se vilken research redaktionen har gjort i det här avseendet. Du får värdera utfallet efter kvällens program, säger Robert Olsson.

I höstas fick SVT utstå hård kritik efter att Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk intervjuats i Aktuellt om den högerextrema tidskriftens omtalade medverkan på Bokmässan. Då pudlade programdirektören Jan Helin, vilket ledde till en infekterad intern diskussion.

Robert Olsson tycker inte att Avpixlats medverkan i Opinion Live är samma sak.
– Den diskussionen handlade om huruvida Nya Tider får vara på Bokmässan eller inte. Nu är det en diskussion om förtroendet för medierna utifrån det vi ser och hör i USA om alternativa medier och fejknyheter.
– Jag vill inte dra några paralleller till Aktuellt. Där handlade diskussionen bland annat om att han var med på länk från Göteborg. Nu är det tre personer i samma studio med en programledare som ska föra diskussionen om förtroendet för medierna.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AvpixlatSVTRobert Olsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.