Media
Springare ber om ursäkt – vill inte "förinta" journalister
Publicerad: 23 mars 2017, 06:31
Peter Springare pudlar om att "förinta" vänsterextrema journalister, fler annonsörer lämnar Youtube och TV4-profil hänger ut misstänkta brottslingar. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.
FT
Fredrik Thambert
Springare ber om ursäkt – vill inte "förinta" journalister
I ett omtalat Facebook-inlägg skrev polisen Peter Springare att han ville "förinta vänsterextrema journalister". Under veckan som gått har han fått hård kritik för sitt ordval. Nu ber han om ursäkt – i en intervju med den invandringskritiska sajten Nyheter Idag som han nyligen blivit krönikör hos.
– Jag har tagit till mig av kritiken att många uppfattar ordet "förinta" som mycket stötande och det var fel av mig att använda det. Jag får blir bättre på att uttrycka mig. Det jag försökte säga står jag fast vid, däremot kunde jag varit tydligare och det är ju mitt eget fel, säger Peter Springare till Nyheter Idag.
Fler annonsörer lämnar Youtube
De senaste dagarna har ett flertal stora annonsörer valt att sluta annonsera hos Youtube, vilket Resumé tidigare rapporterat om. Bakgrunden är annonser som hamnat i anslutning till hatvideos och homofobiska inslag, vilket Google inte lyckats få styr på. Trots ursäkter och lov om bot och bättring fortsätter flera tunga varumärket att dra i handbromsen. Senast är de båda amerikanska telekomjättarna AT&T och Verizon, skriver Recode. McDonald's, Audi, Honda, Volkswagen, Toyota, L'Oréal och Marks and Spencer är några andra som valt att ta bort Google-annonser.
TV4-profil hänger ut misstänkta brottslingar
En person som under flera år synts i TV4:s program hänger ut misstänkta brottslingar i sina sociala medier. Han skriver också att han tidigare blivit avstängd från Facebook för att ha gjort samma sak.
– Det här är oerhört stötande, det är en väldigt otäck utveckling att man ska hänga ut människor, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till Nöjesbladet.
"Mediernas syn på källkritik är problematisk"
Fejkade nyheter och filterbubblor gör att skolans träning av elever i kritiskt tänkande blir avgörande. Men mediernas och skolornas syn på hur källkritik ska bedrivas är problematisk, hävdar skriver tre forskare och en författare på DN Debatt. Målet med källkritik är inte att få en allsidig bild av hur människor uppfattar världen utan att närma sig sanningen, skriver de.
Vice satsar på miniserier
Det unga mediehuset har gjort sig kända för sitt särskilda sätt att berätta nyheter och historier hämtade ur verkligheten. Nu satsar de även på manusbaserat innehåll i form av serier som är anpassade för mobilt tittande, rapporterar Techcrunch. Satsningen är sprungen ur ett samarbete med den digitala studion Blackpills.
Medium vill få in läsarintäkter
Den hajpade publiceringsplattformen Medium har haft det tufft på senare tid. I vintras tvingades de göra sig av med en tredjedel av personalstyrka som en konsekvens av att deras reklamfinansierade modell inte fungerade. Nu rullar de istället ut en modell där läsarna kan skaffa sig betalda medlemskap, vilket bland annat möjlligör offline-läsning av texter på sajten, skriver Techcrunch.