Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR Årets folkbildare – och förvillare

Publicerad: 7 januari 2016, 15:35

Institutet i P3.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Priset för "Årets folkbildare" och det mindre smickrande "Årets förvillare" har delats ut. Båda gick till Sveriges Radio-program.


Ämnen i artikeln:

KaliberSveriges Radio

Priset som Årets folkbildare går till "Institutet i P3". Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) skriver bland annat:

"Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt. Med hjälp av svenska och internationella experter har man tagit sig an både enkla och komplicerade ämnen med amatörens och lekmannens nyfikenhet".

Sveriges Radio kammar också hem skampåle-priset "Årets förvillare". Närmare bestämt det granskande programmet Kaliber i P1 och avsnittet "Om en utlovad granskning som aldrig blev av".

"I Kalibers program Om en utlovad granskning som aldrig blev av gavs intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus, Gardasil och att dessa biverkningar ignorerats av Läkemedelsverket. En stor del av programmet upptogs av anekdoter i form av emotionellt laddade intervjuer med personer som hänförde sina symtom till vaccinet. Programmet var tydligt vinklat för att öka rädslan för vaccinationer och ge näring åt konspirationsteoretiska idéer" skriver VoF i sin kommentar.

I fjol var det TV4 Nyhetsmorgon som utsågs till Årets förvillare.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

KaliberSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.