Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR avslutar samarbete efter "nazikupp"

Publicerad: 2 september 2014, 14:57

Låtskrivarcoachen Fredrik Boltes längst till vänster bredvid Sverigedemokraten Anne Karlsson.

Foto: SR/Kajsa Hallberg.

Sverigedemokraternas distriktombudsman, Anne Karlsson, lurades att framföra en version av den tyska nazimarschen Deutschland Erwache, i Sveriges Radio. SR meddelar nu att man avslutar samarbetet med Fredrik Boltes, som blåste SD-kvinnan.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Fredrik Boltes har tidigare genomfört låtar ihop med andra politiker som en del av P4 Jönköpings valbevakning.

Den här gången gjorde han alltså en låt åt Sverigedemokraternas Anne Karlsson – som egentligen var en variant på den tyska nazimarschen
Deutschland Erwache och han hade bytt ut ord som hakkors mot blåsippa och Hitler mot Åkesson.

P4 Jönköping väljer nu att avsluta sitt samarbete Fredrik Boltes.

- Jag är djupt besviken på Fredrik Boltes agerande, Public Service har ett stort förtroende och ett särskilt uppdrag när det gäller valbevakningen att vara objektiva och oberoende, säger Lars Bernfalk som är kanalchef på P4 Jönköping i en kommentar.

Han menar att Fredrik Boltes är väl medveten om vilka regler och villkor som gäller inom Public Service med tanke på att han tidigare har varit programledare där.

- Det gör hans kupp särskilt allvarlig och gör också att vi känner att vi inte har något annat val än att omedelbart bryta vårt samarbete med honom, säger Lars Bernfalk.

Sveriges Radio har även tagit bort låten från sin hemsida eftersom man inte ska utgöra en "plattform för den här typen av politiskt agerande".

Lars Bernfalk ber även Anne Karlsson om ursäkt.
- Vår avsikt är att hela tiden spela med öppna kort, säger Lars Bernfalk.

Fredrik Boltes har förklarat sitt agerande till P4 Jönköping.
– Det finns vissa grejer som till och med jag inte ställer upp på. Ibland ställs intressen mot varandra och ibland får man moraliska dilemman i livet, säger han.

Den frilansande journalisten Kent Vilhelmsson var en av dem som tidigt uppmärksammande nazikuppen - han skrev om den på sin blogg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.