Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR-boss stoppar åsiktsregistrering

Publicerad: 21 december 2012, 10:55

DN avslöjade tidigare idag att Ring P1 registrerar personer i en hemlig databas. Nu griper kanalchefen och ansvarige utgivaren Ylva M Andersson in och kräver att databasen omedelbart ses över. Hon hävdar också att varken hon eller vd känt till åsiktsregistreringen.


Ämnen i artikeln:

Ylva M Andersson

– Vi ska inte ha någon typ av registrering av folks åsikter eller  värderingar i någon bas. Vi måste se över detta nu, säger Ylva M  Andersson till TT.

DN avslöjade tidigare idag att Ring P1 haft en  hemlig databas och i sju år och att det kom nya direktiv under hösten.

Dessa gällde bland annat att man nu även skulle registrera politisk  hemvist, religionstillhörighet och liknande.

Allt enligt ett interndokument som DN har tagit del av.

Ring P1:s projektledare Erica Hedin har besvarat kritiken med:
”Människor  kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P 1”  varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan  tycker är ointressant, det lever vi med varje dag.”

Nu går dock hennes chef Ylva M Andersson in och kräver omedelbara åtgärder:
–  Enligt våra jurister kan vi använda den här typen av material i  redaktionellt syfte, men om det används på det här sättet så  överensstämmer det inte med varken programmets eller Sveriges Radios  intentioner, säger hon till TT.

Hon förklarar att syftet med telefondatabasen är att notera vilka som ringer, varifrån de ringer och vad de pratar om:
–  Eftersom programmet sänds från tre orter vill vi säkerställa att vi har  en mångfald av ämnen och en mångfald av röster, säger Ylva M Andersson.

Hon uppger samtidigt att varken hon eller företagets vd har känt till att man registrerar åsikter, religion och sjukdomar:
– Om det visar sig att databasen används på ett annat sätt måste vi omedelbart se över den, säger Ylva M Andersson till TT.

Resumé har upprepade gånger sökt Erica Hedin utan framgång.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Ylva M Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.