Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR-chef pekas ut som terrorist

Publicerad: 24 september 2014, 13:14

Faksimil från senaste numret av tidningen Scoop

Bent Blüdnikows "Castros mand i Kobenhavn" berättar hur två mexikanska bröder kommer till Sverige och Danmark på 70-talet för att och stötta europeisk terrorism. Den danska författaren pekar ut en svenska, som i dag är chef på Sveriges Radio, som involverad i 1970-talets vänsterterrorism. Själv förnekar hon all inbladning.

Ämnen i artikeln:

ScoopSveriges Radio

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I det kommande numret av Scoop (tidningen utkommer på torsdag) ger Bent Blüdnikow ett bearbetat utdrag från boken som bygger på hemligstämplat material.

"Castros mand i   København" handlar bland annat om den unge mexikanske vänsteraktivisten Jaime Martinez greps strax efter vänsterterroristen Norbert Kröcher. Den danska säkerhetspolisen (PET) misstänkte att Jaime Martinez var utsänd   av den kubanska ledningen för att skapa ett terrorist- och spionnätverk i Skandinavien.

I boken hävdar Bent Blüdnikow bland annat att en person   som i dag är en av Sveriges Radios högsta chefer samarbetade   med Jaime Martinez. Han lägger också fram fakta som pekar på att SR-chefen   direkt eller indirekt var involverad i ett par av 1970-talets svenska   terroristaffärer.  

Kvinnan som pekas ut som involverad i terrorism var tidigare gift med mexikanskfödde terroristen Tomas Martinez, bror till Jaime Martinez. Från 1976 skuggades paret av Säpo och Martinez betraktades som extremt farlig. Vid ett tillfälle sågs paret av Säpo när de träffade ett latinamerikanskt par knutna till Norbert Kröcher som vid tillfället planerade kipnappningen av Sveriges dåvarande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon.  

I april följande år greps Norbert Körcher i centrala Stockholm och under kodnamnet "Ebba Grön" greps terroristens kumpaner. Det är oklart hur pass involverad Tomas Martinez var i kindnappningsplanerna, men dagen efter greps hans bror av den danska säkerhetspolisen som ansåg att han var ledare för den "Europeiska brigaden".

Följande dag förhördes Tomas Martinez och de andra misstänkta.    Även kvinnan greps och förhördes av Säpo då hon ansågs ha kopplingar till dramat vid den västtyska ambassaden 1975.

Grunden för misstankarna ska enligt tidigare hemligstämplat material vara följande:

"En kartong som var tänkt att transportera vapen och sprängämnen och som användes vid ockupa- tionen av ambassaden, kan säkert kopplas till en fastighet mycket nära det hus som hon nyligen flyttade ifrån. Fastigheten var under uppförande och man hävdar att hon vid flytten använde en kar- tong från huset, en pappkartong som senare hittades i en bil som användes i samband med ockupationen av den västtyska ambassaden"  

Snart fann polisen att det inte fanns något samband mellan kvinnan och Norbert Kröchers terroristgrupp, men hon fortsatte att finnas under Säpos lupp under de kommande åren.

Själv förnekar hon att hon skulle ha varit involverad i kriminella aktiviteter.  

"Jag har aldrig tillhört någon cell för kubanska spioner, jag har aldrig haft kontakt med tyska terrorister och jag har definitivt inte deltagit i något olagligt, vilket du insinuerar, avsiktligt eller oavsiktligt i din framställning. Det verkar i din text som om jag har en aktiv och ledande roll i något som jag över huvudtaget inte känner till, skriver hon i ett mejl till författaren Bent Blüdnikow och fortsätter:

"Skrivningarna i din text utgör en allvarlig kränkning av mig, min avlidna mor och min heder. Jag utgår från att detta inte är avsikten med din bok. De påståenden du gör om mig eller min mor är genomgående  just påståenden och ingenting annat. Jag vill därför be dig ta bort våra namn och alla referenser till oss i boken. Om du inte tillmötesgår denna begäran vill jag att hela denna kommentar publiceras i boken."

I en intervju med tidningen Scoop berättar författaren om SR-chefens inbladning i 1970-talets vänsterterrorism:

– Den   svenska journalistens fingeravtryck hittades på en pappkartong   som kunde spåras till terroristerna som ockuperade den västtyska   ambassaden i Stockholm. Hon fungerade dessutom som kurir mellan Jaime Martinez i   Köpenhamn och hans bror i Stockholm, som även han var en del   av detta och som senare utvisades (från Sverige). Vad jag förstår   var hon med på och involverad i brödernas aktiviteter, säger Bent Blüdnikow till Scoop.

Innan boken publicerades skickade Bent Blüdnikow ett manuskript till SR-chefen som han bad henne kommentera.  

– Jag tycker inte vanliga gamla vänsteraktivister behöverträda   fram och förklara sig. Men jag anser att de som har gjort intellektuella karriärer har en skyldighet attträda fram och berätta och   resonerar om vad som hände. Om vad det som gör att sympatiska   idealister kan förvandlas till våldsanghängare, säger Bent Blüdnikow till Scoop.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev