onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR-chefer kände till larm om sexuella trakasserier – gick inte vidare

Publicerad: 8 november 2017, 12:55

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons

Flera chefer på Sveriges Radio var medvetna om anklagelserna om sexuella trakasserier mot en av kanalens programledare, trots det tog de inte saken vidare.

Ämnen i artikeln:

Public Service#MeTooSveriges Radio

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I söndags kväll avslöjade Expressen att en kvinnlig profil på Sveriges Radio är föremål för en intern utredning om sexuella trakasserier. Trakasserierna ska ha bestått i att kvinnan tafsat på medarbetare och kommit med oönskadde sexuella inviter både på och utanför arbetsplatsen.

– Hon är helt blind för sitt maktmissbruk. Hon är en bra programledare och ibland jättetrevlig, men hon är helt gränslös mot sina medarbetare. Ingen vet när nästa utbrott ska komma, när man är älskad eller hatad, eller när nästa hand ska smygas runt midjan, berättade en anonym källa till Expressen.

Nu avslöjar SVT att kvinnans närmsta chefer ska ha känt till anklagelserna sedan början av 2017 – utan att göra någonting. En annan medarbetare ska ha berättat om kvinnans beteende redan för tre år sedan varpå kvinnan och hennes arbetsledare fick en tillsägelse.

Den högsta ledningen på Sveriges Radio ska ha fått kännedom om kvinnans beteende för tre veckor sedan, varpå den interna utredningen inleddes.

– Jag är extremt upprörd och arg. Det är skamligt att det här bara har fått pågå. Vi har bara fått höra att man ska dalta med henne och anpassa sig efter vad hon vill, säger en SR-medarbetare till SVT Nyheter.

Den utpekade kvinnan är just nu sjukskriven men ska ha sänt program rörande #metoo-kampanjen samtidigt som hon utreddes för sexuella trakasserier.

– Vi har överhuvudtaget inte känt till detta tidigare. Nu gör vi en utredning och jag kan inte kommentera mer än så, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges radio till SVT Nyheter.

Uppgifterna om kvinnans sexuella trakasserier ska ha lett till att flera av redaktionens medarbetare mått dåligt, varför produktionen av programmet fått flytta till andra SR-redaktioner runtom i landet.

Kvinnan ska även ha utretts för sexuella trakasserier redan under sin tid på SVT under 90-talet. Hon ska då ha tagit sin in i en medarbetares loge, tvingat ned hen i en säng och börjat kyssa henne.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev