Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR: ”Det är förfärligt”

Publicerad: 26 februari 2015, 12:27

Alexandra Pascalidou.

Foto: Pressbild.

Alexandra Pascalidou har skrivit ett mycket uppmärksammat blogginlägg om hatet och hoten som riktas mot henne. Till Medievärlden säger hon att hon ska sluta som programledare på Ring P1. – Det är förfärligt om hon inte blir kvar, säger programmets projektledare Thomas Björklund.


Ämnen i artikeln:

Ring P1Alexandra PascalidouSveriges Radio

När Resumé når Ring P1:s projektledare Thomas Björklund känner han inte till uppgifterna om att Alexandra Pascalidou ska lämna programmet. Efter dagens sändning försvann hon iväg på ett annat uppdrag.  
– Jag vill prata med henne först innan jag kan uttala mig om det. Men det är förfärligt om hon inte blir kvar som programledare, säger Thomas Björklund.

Precis som många andra reagerade han med ilska och bestörtning på hennes blogginlägg där hon beskriver hur mycket rasistiskt hat hon tvingas ta emot.  
– Att vara programledare i Ring P1, eller journalist någon annanstans, med hennes typ av bakgrund innebär att man tvingas ta emot extremt mycket skit. Det är förjävligt. Vi ser inlägg på våra olika forum varje dag som vi blockar och döljer. Kränkande är det minsta man kan säga om dem. De ger sig på våra programledare, säger Thomas Björklund.  

Vad gör ni för att förhindra det?
– Vi har dialogredaktörer som har en dialog med alla hela tiden, på hemsidan, på Facebook och Twitter. Det är ett sätta att tona ned problemet och det lyckas man ofta med. Vi försöker möta människorna som uttrycker sig på det här sättet men hos vissa kan man inte göra något åt det. Generellt har tonfallet blivit bättre i sociala medier och på hemsidan.

Hur gör ni då med folk som ringer in?
– Det är sällan någon ringer in som är hatisk mot programledare. Det är klart att det kan hända att någon tycker illa om dem. Men hot i direktsändning är väldigt sällsynt.

Till Medievärlden lyfter Alexandra Pascalidou fram den utsatta situationen hon har som frilansare jämfört med de fast anställda på olika mediebolag. Thomas Björklund menar att de betraktar hot mot henne på precis samma sätt som om hon skulle ha varit SR-anställd.  
– Vi månar om alla som jobbar med Ring P1. När det uppstår hot mot programledare har vi en säkerhetsavdelning de jobbar med detta, oavsett om de är anställda eller inte. Vi sitter inte stilla när det händer saker eller kommer in hotmejl.

Men vilket ansvar har ni när hon inte är hos er? Till exempel när hon är ute på andra uppdrag?
– Det är inte riktigt min avdelning, men vi tar det här på stort allvar. Det är inte helt lätt när man är ute på andra uppdrag – vem ska då vara ansvarig? Det handlar om att ha en kommunikation mellan den som utsätts för hot och vår säkerhetsavdelning.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.