Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR hotar stämma (s)

Publicerad: 30 maj 2008, 07:53

Sveriges Radio hotar stämma socialdemokraterna för varumärkesintrång. Partiet har döpt sin webbradiosatsning till ”Sommarpratare” och kopierat SR:s klassiska presentation.


Så der det ut på Socieldemokraternas sajt.

Striden mellan radioledningen och socialdemokraterna har pågått i ett par veckor. SR:s jurister har förgäves försökt få socialdemokraterna att byta namn på sitt program som sänds som webbradio på partiets hemsida.

Ungdomsförbundet SSU hade motsvarande program ”(S)ommarpratare”, men backade efter kraven från radion och döpte satsningen till ”Röd sommar”.

I går var radioledningens tålamod slut och ett skarpt formulerat brev skickades till partisekreterare Marita Ulvskog.

Så här skriver SR:s chefsstrateg Staffan Sonning, sannolikt på uppdrag av vd Kerstin Brunnberg:

Marita Ulvskog
Socialdemokraterna                                                                               Stockholm 2008-05-29
Cc: Kerstin Brunnberg


Hej Marita,

Jag vill på det bestämdaste protestera mot er webb-radiosatsning ”Sommarpratare”.

Vårt program Sommar är sedan 1959 ett av SR:s mest välkända varumärken. Genom detta har begreppet Sommarpratare har blivit ett etablerat begrepp, fast knutet till Sveriges Radio. Om jag inte minns fel, k-märkte du själv programmet när du var sommarpratare 1999.

Jag är väl medveten om att begreppet Sommarpratare inte med säkerhet ur juridiskt synvinkel kan betraktas som varumärkesintrång. Vi kommer dock givetvis att undersöka huruvida inte titeln kan bedömas medföra en förväxlingsrisk eftersom det i båda fallen handlar om radioprogram med samma karaktär. I så fall skulle det kunna bedömas som varumärkesintrång också juridiskt.

Detta är dock sekundärt: Oavsett juridiken är det enligt min uppfattning ur moralisk synvinkel en uppenbar renommé-snyltning som ni borde hålla er för goda för. Inte blir det bättre av att ni dessutom på er hemsida imiterar den klassiska bilden av sommar-uppställningen med krans-krönta sommarpratare.

Det är mycket bekymmersamt att SR på detta sätt indirekt, och i lyssnarnas öron åtminstone undermedvetet, kopplas samman med ett politiskt parti. Det borde vara lika bekymmersamt för er.

SR, liksom socialdemokraterna och övriga politiska partier borde ha ett gemensamt intresse av att värna public service oberoende som väger tyngre än frestelsen att snylta på vår trovärdighet.

SR förutsätter att ni byter namn på programmet så snart som möjligt.

Vänliga hälsningar

Staffan Sonning

Socialdemokraterna har reagerar direkt på hotet från SR.
– Vi kommer att kalla programmet för Sommarsnack i stället. Det känns hedrande att P1 uppfattar vår lilla webbradio som en konkurrent, säger presschefen Fredrik Kornebäck.

Resumé har sökt Kerstin Brunnberg hittills utan framgång.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.