Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR i källskyddsbråk om Horner

Publicerad: 20 mars 2014, 09:39

Foto: Mattias Ahlm/SR.

Stockholms tingsrätt prövar idag om utrustningen för den mördade utrikeskorrespondenten Nils Horner ska kunna beslagtas för att användas i polisens utredning. SR har överklagat förslaget och menar att materialet omfattas av källskydd.


Ämnen i artikeln:

Stockholms TingsrättNils HornerBjörn Löfdahl

SR:s utrikeskorrespondent Nils Horner mördades nyligen i Kabul i Afghanistan.

Internationella  åklagarkammaren har nu beslagtagit utrustning och föremål som tillhör  den bortgångne korrespondenten. Sveriges Radio har valt att överklaga  beslutet.

– Vi anser att de faller under det  grundlagsfästa källskyddet, säger SR:s programdirektör Björn Löfdahl till Expressen.

Det rör sig om alltifrån Nils Horners anteckningsblock till datorer och inspelningsutrustning.

SR anser att det krävs ett domstolsbeslut för beslagta Nils Horners material.
–  Det är två intressen som står mot varandra. Polisen har naturligtvis en  legitim rätt att vilja ha så mycket utredningsmaterial som möjligt. Mot  det står våra intressen och grundlagen, säger Björn Löfdahl till  Expressen.

SR befinner sig också i ett dilemma i den bemärkelsen att  man gärna vill hjälpa till att lösa mordet samtidigt som man inte vill  riskera att röja några källor.

– Vi har allt intresse i världen att  den eller de som har gjort det här blir gripna. Men samtidigt måste vi  stå upp för demokratins värderingar med yttrandefrihet, meddelarfrihet  och källskydd. I förlängningen var det ju det som Nils arbetade för,  säger Björn Löfdahl till Expressen.

Chefsåklagaren på den  Internationella Åklagarkammaren, Krister Petersson, vill inte kommentera  fallet annat än att han anser att utrustningen är nödvändig för att  kunna utreda mordet på Nils Horner.

Ärendet prövat i Stockholms tingsrätt idag.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.