Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR-inslag anklagas för att normalisera nazism

Publicerad: 6 oktober 2016, 13:52

Lilian Sjöund kritiserar Sveriges Radios rapportering.

Foto: Montage

P4 Gävleborg intervjuade en man med nationalsocialistiska åsikter. Enligt Hela Hälsinglands politiska redaktör Lilian Sjölund handlar det om en normalisering nazism. Det håller inte kanalchefen Kerstin Carlsson med om.


I går sändes en längre intervju i P4 Gävleborg med den högerextreme musikern Tomas Ek som figurerar i den nyligen utkomna boken "Nazibruden – en sann historia". I inslaget vill han inte bli kallad nazist utan snarare "realist". Detta trots att han i huvudsak delar de nationalsocialistiska värderingarna och aldrig tar avstånd när människor gör Hitlerhälsing under hans spelningar. Han anklagar också författaren – hans exfru Anna-Lena Joners Larsson – för att komma med flera grova felaktigheter om honom i boken.

P4 Gävleborgs intervju har fått den politiska redaktören Lilian Sjölund att rikta svidande kritik mot kanalen. Detta i kölvattnet av debatten kring Nya Tiders medverkan på bokmässan och i SVT:s Aktuellt.

"Han vill inte kallas för nazist – det är ett skällsord. Men han sympatiserar med nationalsocialismen. Och han har inget emot att publiken "heilar" på hans vit-makt-konserter. Men nu har han inte riktigt tid med politiken, han är familjefar. Dagens styrelseskick ger han inte mycket för. En stark ledare är vad Sverige behöver. Och så lite reklam för en bok som han tänker skriva – "Nazihunken". En skojig anspelning tycker han" skriver hon i en krönika som hon avslutar med en retorisk fråga:

"Jag försökte skruva till det när jag tidigare undrade: Vad blir nästa debatt, för eller mot demokrati? Jag vet inte när och hur vi hamnade här. Men det ser ut som att det sker just nu."

Kerstin Carlsson, kanalchef på P4 Gävleborg, håller inte alls med om kritiken mot intervjun. – Vår intention var att utforska vad som har präglat en person som växt upp i mindre ort och fått den här typen av extrema åsikter. Det var ingången i berättelsen. Vi tyckte att det var intressant att resonera kring åsikterna han har, men från vår sida ur ett kritiskt förhållningsätt.

Tycker du att ni är tillräckligt kritiska?
– Jag tycker att intervjun med honom talar sitt tydliga språk. Det kommer fram vilken ideologi han har. Sedan tycker jag att han blir ifrågasatt om det är okej att människor gör Hitlerhälsningar på konserterna som han har. Vi tycker att vi haft en kritisk ingång.

Varför slår ni inte fast att han är nazist när han ändå säger sig dela de nationalsocialistiska värderingarna?
– Vi väljer att inte sätta den etiketten på honom. Vi låter honom ge sin beskrivning av ståndpunkterna han har. Sedan får andra ta ställning kring om han är det eller inte. Jag tycker att hela reportaget ger en bra bild av hans åsikter som lyssnarna får bedöma.

Borde ni inte ha informerat lyssnarna om vad nazismen och nationalsocialismen innebär, och har inneburit historiskt?
– Nej, inte vid en första fråga. Men är det så att det här skapar förvirring eller är otydligt önskar jag att vi hade varit tydligare. Det är inget som jag vill att vi ska svepa över eller vifta bort. Jag tycker att vi har varit tydliga.

Ger Lilian Sjölunds kritik er anledning att se över publiceringen igen?
– Inte enbart den kritiken. Men om det skulle börja bli en storm av personer som tycker att vi har varit otydliga, eller missuppfattat våra ambitioner med detta, får vi fundera ett varv till. Det ska inte kunna missuppfattas på något sätt.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.