Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR publicerade texter utan lov

Publicerad: 18 juli 2008, 06:10

Sveriges Radio publicerade över 150 artiklar på sin egen sajt från andra medier, utan att först fråga om lov. Efter att Sydsvenskan, som var en av de drabbade, påtalat problemet tidigare i veckan valde SR att ta bort texterna.


Skärmdump från sr.se

Det var på sidan ”Public service i det nya mediesamhället – viktigare än någonsin” under fliken ”Aktuell debatt” som SR hade lagt in texterna utan att först fråga författarna. Texterna hade de bland annat plockat från olika tidningar, magasin och nättidningar. Det uppger Sydsvenskan.

Enligt SR handlade det om ett rent misstag. Målet vara bara att ge en bild av den aktuella debatten om upphovsrätten och ingen hade helt enkelt tänkt på att de begick något fel i samband med publiceringen.
– Det är bara att beklaga och det kommer aldrig att upprepas, säger Kristina Hägglöf, informationschef på SR, till Sydsvenskan.

Jonas Gruvö, Sydsvenskans tillförordnade chefsredaktör, säger till den egna tidningen att de inte kommer att vidta några åtgärder mot SR. Han är dock förundrad över att det alls kunde hända.
– Det är givetvis oacceptabelt. Det är märkligt att ett public serviceföretag som Sveriges Radio inte känner till lagen om upphovsrätt.
– Det är möjligt att vi hade agerat annorlunda om det hade varit ett kommersiellt företag .

Sydsvenskan påtalade problemet för SR i tisdags. SR har efter det tagit bort artiklarna.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.