Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR:s miss – sköterska var V-kandidat

Publicerad: 21 augusti 2014, 11:36

Inslaget med Jonas Lindberg.

Intensivvårdssköterskan Jonas Lindberg talade idag i P4 om risken med att patienter flyttas mellan sjukhus och bristen platser. Det framgick dock inte att han står på Vänsterpartiets lista över kandidater till landstinget. Även Ekot gick på niten. – Vi borde ha varit tydligare med att han är politiskt engagerad, säger Mårten Randberg, nyhetschef på P4 Radio Stockholm. – Jag fick höra det precis. Jag vill återkomma i frågan, säger Anne Lagercrantz chef för Ekot.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Ekot

P4 Radio Stockholm intervjuade intensivvårdssjuksköterskan Jonas Lindberg idag om riskerna med att flytta patienter inom sjukvården.
Intervjun har skett i nära anslutning till en debatt om sjukvården som kanalen håller i med start klockan 17:00 idag.

I inslaget med Jonas Lindberg frågar reportern bland annat hur illa det är att patienter flyttas.

Reportern frågar bland annat hur illa det är.

– Ja, de intensivvårdspatienter som flyttas mellan sjukhus har en högre dödlighet och mycket längre vårdtider än andra. Det finns också större risk för incidenter, att något ska hända i samband med flytten, säger Jonas Lindberg i reportaget.

Speakerrösten fortsätter med: "ja det är en dyster bild som IVA-sköterskan Jonas Lindberg tecknar av en mycket pressad arbetsmiljö. Långa arbetspass, ständiga schemaluckor som måste täckas, akut brist på vårdplatser...och som direkt följd måste alltså svårt sjuka och medvetslösa patienter fraktas runt i jakt på tillgängliga platser. Och de är inte många."

Vad som inte framgår är att sköterskan står som åttonde namn på Vänsterpartiets lista till landstinget.

Det är heller inte första gången som Jonas Lindberg har medverkat i media utan att det har framgått att han är en aktiv vänsterpartist. Ett liknande fall skedde i SVT:s Halal-tv år 2008, där han framställdes som vilken sköterska som helst.

– Vi har löpande rapporterat om personalbristen när det gäller sjukvården i Stockholms län och det här inslaget var en del i det. Vi skulle självklart ha varit tydligare med att Jonas Lindberg är en aktiv vänsterpartist. Det här får vi rätta till, säger Mårten Randberg, nyhetschef på P4 Radio Stockholm.

Han menar ändå att personalbristen genomsyrar alla delar av sjukvården och att Alliansens ambition att bygga ut antalet platser inte har lyckats.

– Det beror just på personalbristen inom sjukvården, säger Mårten Randberg.

Han tycker också att Jonas Lindberg ger sin syn på sitt arbete inom en intensivvårdsavdelning och pekar också på att Ekots rapportering där samma sköterska figurerar och man lyfter fram
statistik att transporterna av patienter har ökat med risker som följd.

– Karolinska överläkare Christina Agvald Öhman talar ju om detta. Så ur mitt perspektiv tycker jag inte att det är bekymmersamt att vi berättar hur det går till när man jobbar inom den delen av vården, men vi borde varit tydligare med att Jonas Lindberg är politiskt engagerad.

Visste ni ens att han är vänsterpartist?
– Det visste vi inte, men Ekot hade med honom i sitt inslag i morse och där framgick det ju inte heller att han är politiskt aktiv, säger Mårten Randberg.

Han ser ändå goda möjligheter att reparera misstaget i samband med den kommande sjukvårdsdebatten i kanalen senare idag.

– Då får vi goda möjligheter att rätta till misstaget, säger Mårten Randberg.

Ekot-chefen Anne Lagercrantz meddelar att hon vill diskutera med reportergruppen först och ber att få återkomma efter detta.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Val 2014Ekot

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.