Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR vägrar peka ut tankesmedja

Publicerad: 27 augusti 2009, 12:10

Kokain användes öppet på en efterfest med en tankesmedja i Almedalen. Den uppgiften från en SR-reporter stoppades i P3-programmet ”Brunchrapporten”, men släpptes fram i serien ”Knarket” i P1.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

truefalse

Staffan Sillén

I söndags sändes ”Knarket” i P1. Där berättar reportern Josephine Freje Simonsson hur hon under årets Almedalsvecka på en efterfest med en tankesmedja såg en festdeltagare helt öppet sniffa kokain i ett kök.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, tidigare partisekreterare (S), menar att SR borde berätta vilken tankesmedja det handlar om: ”Hör på ’Knarket’ i P1:Vilken tankesmedja hade efterfest i Almedalen där det öppet användes kokain? SR-reportern bör berätta”, skriver Marita Ulvskog på Twitter.

Vägrar avslöja tankesmedja
Men det tänker SR inte göra:
– Nej, det var inget utpekande. I programmet är hennes vittnesmål ett av många exempel på drogliberalism i dag, säger Ekochefen Staffan Sillén, ansvarig utgivare för programmet.

Men reportern var på ­Almedalsveckan utsänd av P3-programmet ”Brunchrapporten”. Dagen efter festen ville hon göra en nyhet av det i P3:
– Jag tyckte direkt att det skulle med i dagens rapportering. Men David Gustafsson som var ansvarig utgivare tyckte det var en för kraftig beskyllning, och tog beslutet att detta inte skulle vara med i ”Brunchrapporten, säger Josephine Freje Simonsson.
– Totalt var det kanske 30–40 personer på festen. Jag kom dit med folk som kände andra festdeltagare, och presenterade mig som journalist på SR när jag kom dit.

Är personen du såg ta kokain direkt knuten till tankesmedjan?

– Ja, men inte på högre nivå. Inte i styrelsen eller maktposition, den här personen fanns på lägre nivå, säger Josephine Freje Simonsson.
– Men hade jag varit där som frilans hade jag nog publicerat namnet på tankesmedjan. Här fattade ansvarig utgivare ett annat beslut, säger hon.

Staffan Sillén säger att inslaget inte identifierar någon tankesmedja:
– När jag hörde det så tänkte jag att det förekommer väl många efterfester som olika arrangörer har. Det finns inget i inslaget som kan identifiera en speciell tankesmedja, säger Staffan Sillén. En arrangör som har en efterfest kan heller inte ta ansvar för vad personerna som är med där gör.

”Extremt kränkande”
En av de tankesmedjor som har utmärkt sig under Almedalsveckan reagerar på påståendet i P1:
– Jag har aldrig någonsin sett något knark på våra fester, och skulle det hänt skulle det ha läckt ut direkt eftersom vi har många journalister bland besökarna. Det här är extemt kränkande, säger den ansvarige för tankesmedjan.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.