Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR-vd larmar om demokratifara

Publicerad: 11 september 2013, 08:18

Foto: Hanna Teleman.

Betydelsen för svensk demokrati av ett starkt Sveriges Radio och en stark lokalpress kan inte överskattas. Det anser Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, på DN Debatt idag.


Ämnen i artikeln:

DN Debatt

Cilla Benkö känner stor oro inför hur välinformerade väljarna egentligen  kommer att vara inför ”supervalåret” 2014.

Hon tycker att det finns all  anledning att oroa sig med tanke på mediebranschens kris.

Cilla  Benkö tycker att det inte räcker med intervjuer och webb-tv-sända  presskonferenser för att ge befolkningen ett tillräckligt  beslutsunderlag att fatta demokratiska beslut.

Hon beskriver också  mediemarknadens alltmer krympande resurser samtidigt som pr-byråer,  lobbyföretag och informationskonsulter växer sig allt starkare

Cille  Benkö anser att politikerna inte verkar kunna göra något åt den  bekymmersamma situationen och lyfter också att Presstödskommitténs  förslag, som lämnas idag, anses så kortsiktigt att dess ordförande  

Hans-Gunnar Axberger väljer att reservera sig:
”När presstödet en  gång inrättades var problembeskrivningen klar: förstatidningar var på  väg att slå ut andratidningarna. På allt fler lokala marknader växte det  fram monopol för en dagstidning och en dagstidningsägare.”

Hon menar att verkligheten är en helt annan idag.

Förstatidningens ställning är hotad i takt med minskade annonsintäkter.
Cille  Benkö vänder sig också emot att politikerna har vänt upp och ned på den  centrala problemformuleringen om Public Service inför riksdagsbeslutet i  höst:

”Frågan har satts på dagordningen, i vårens debatt och i  sommarens proposition, om huruvida public service inkräktar på  affärsmöjligheterna för kommersiella medieföretag:_”om vi är  ”konkurrenspåverkande.”, skriver Cilla Benkö.

Myndigheten för radio  och tv ska analysera frågan, men Cilla Benkö menar att svaret redan är  givet – att public service påverkar marknaden.

”Det var ju ett av  syftena då public service skapades och är en bärande tanke med  verksamheten. Vi ska vara det oberoende alternativet för alla. Men detta  talas det väldigt lite om.”

Hon känner sig sig förvånad över att  frågan ska analyseras utan att demokratifrågan ses som central.

Cilla  Benkö menar att det inte är någon slump att Sverige sedan 1920-talet har  varit en av ”världens bästa fungerande demokratier” och samtidigt ett  av världens mest ”medietäta samhällen.”

Hon tycker att läget är ytterst bekymmersamt – särskilt utanför Stockholm:
”Sveriges  Radio har idag 25 lokala kanaler. Vi sänder lokalt producerat innehåll i  princip 10 timmar per dygn varje vardag. Vi gör det bra men trots allt i  en begränsad omfattning.”

Cille Benkö menar att den granskande  journalistiken riskerar att få stå tillbaka för rapporterande  journalistik, vilket hon också ser hos lokalpressen.

”Betydelsen för  svensk demokrati av det ”duala systemet” där det funnits både ett starkt  Sveriges Radio utanför Stockholm och en stark lokal press kan knappast  överskattas.”, skriver Cilla Benkö.

Hon menar att hindren för kvalitetsjournalistikens överlevnad måste diskuteras:
”Det  är ett ansvar för oss alla, särskilt för våra folkvalda politiker. Det  är viktigare för demokratin och därmed det svenska samhället än att  fastna i diskussioner om marknadsanalyser”, skriver Cilla Benkö.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

DN Debatt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.