Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SR: ”Vi för inte något register över medverkandes åsikter”

Publicerad: 21 december 2012, 14:37

DN:s granskning om att Ring P1 åsiktsregistrerar personer som ringer in har inte bara fått kanalchefen och ansvariga utgivaren Ylva M Andersson att ta bladet från munnen och kräva en genomgång. Björn Löfdahl, programdirektör vid SR, har ihop med chefsjuristen gått igenom rutinerna för hur Ring P1 hanterar inkommande samtal.


Ämnen i artikeln:

Björn Löfdahl

– Sveriges Radios stora publik ska inte vara orolig. Vi för inte något  register över de medverkandes åsikter, säger Björn Löfdahl i en  kommentar.

Han uppger att man vid genomgången av rutinerna konstaterat att det inte förekommer någon form av åsiktsregistrering.

Han medger dock att det finns en telefondatabas där man noterar vem som är med i programmet och vilket ämne man vill prata om.

Björn Löfdahl  anser att detta är en etablerad redaktionell arbetsmetod. Han tycker att sådana rutiner underlättar arbetet med att utveckla och  förbättra innehållet vad gäller byte av sändningsort och redaktion:
– Det innebär att man kan undvika upprepningar, säger Björn Löfdahl i en kommentar.

Han  uppger också att den debatt som nu har uppstått kommer från en  redaktionell diskussion där en projektledare föreslagit att man ska  skriva upp namn och ämne på personer som inte är med i programmet, utan  som bara har ringt in.

Tanken är att skapa ett bredare urval som man kan ringa upp om de passar in i en pågående debatt.

Han  uppger också att förslaget har prövats i liten skala några veckor i  Göteborg, men att man inte har hunnit ta ställning till om arbetsmetoden  är att föredra. DN-granskningen har dock gjort att man nu har fattat ett snabbt beslut i frågan:

– Vi  tycker att det känns fel därför att det här är en mycket känslig fråga  där vi måste hålla ett tydligt avstånd mot det som kan uppfattas som  olämpligt i vår relation till vår publik. I stället fortsätter vi precis  som tidigare, att föra dessa noteringar är ett journalistiskt redskap  och helt lagligt, säger Björn Löfdahl i en kommentar.

Han uppger också att man ska begränsa tillgängligheten till databasen.

Anteckningarna sparas i max två år sedan en tid tillbaka.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Björn Löfdahl

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.