Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

ST får kritik för rasistvinkel – nu svarar de på kritiken

Publicerad: 20 juni 2018, 15:02

Alexandra Johansson, tf redakt.ionschef och stf ansvarig utgivare för Sundsvalls Tidning.

Foto: Pressbild

Martin Schori riktar hård kritik mot Sundsvalls tidning efter deras rasistvinkling om två bönder som gjort blågula höbalar.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSundsvalls TidningKritik

Martin Schori har i en uppmärksammad artikel i Aftonbladet skrivit om hur medier och hatgrupper göder varandra. I artikeln refererar han till en artikel som publicerades i Aftonbladet 18 juni, som handlar om två bönder som gjort blågula höbalar.

I artikeln från 18 juni beskrivs de blågula höbalarna som en hyllning till det svenska landslaget och när Aftonbladet delade artikeln på Facebook möttes den av flera positiva kommentarer. En kommentator var dock inte lika trevlig och hade skrivit: "Jag visste väl att alla jävla bönder var rasister".

I det stora hela var dock kommentarsfältet fyllt med hyllningar gentemot böndernas tilltag på gården i Torpshammar. När Sundsvall tidning skulle göra en egen artikel om händelsen så utgick man från rubriken: "Efter fina gesten med höbalarna – nu blir bönderna kallade rasister".

Martin Schoris kritik ligger i valet av vinkel och att ST baserar hela nyheten på att referera till den negativa kommentaren, "Jag visste väl att alla jävla bönder var rasister", som skrivits i Aftonbladets kommentarsfält på Facebook.

Nyheten plockades upp av viralsajter som Newsner, Viralking och ATL. Därifrån spred den sig snabbt till främlingsfientliga sidor på Facebook, där artikeln fick tusentals interaktion.

Den uppmärksammades även på Sverigedemokraternas officiella facebooksida.
Alexandra Johansson, tf redaktionschef och stf ansvarig utgivare för Sundsvalls Tidning, svarar nu på den kritik som Martin Schori riktat mot ST:s publicering.

– Martin Schori har korrigerat sin text. Det gick inte till det på viset som han skrev. Vi trodde först att de blågula höbalarna var en VM-hyllning, men det visade sig vara en manifestation för att stötta barncancerforskningen. Det gjorde att vår tänkta vinkel inte höll. Samtidigt säger jordbrukaren att han fått rasistiska kommentarer och där hade vi ingen anledning till att misstro intervjuobjektet, säger Alexandra Johansson till Resumé.

– Men vi hade kunnat vara mer källkritiska och ifrågasätta var han sett de rasistiska kommentarerna.

Varför valde ni den här vinkeln?
– Att vi väljer rasistvinkeln tycker inte jag är konstigt - eftersom det är vad som i det här fallet är avvikande. Intervjuobjektet berättar under samtalet med oss att han har blivit anklagad för att vara rasist på grund av höbalarna och att han är väldigt ledsen över det. Det berättar vi. Sen är det en bra tankeställare för oss internt, att prata ännu mer om källkritik än vad vi redan gör. Men vi hade ingen anledning att misstro honom där och då.

Men ska inte ni ta ansvar för vad som publiceras?
Det är klart att vi tar ansvar för vår journalistik och det vi publicerar. Med facit i hand borde vi ställt vissa följdfrågor gällande kommentarerna: "Var har du fått dem? Hur såg de ut?". Så här i efterhand har vi förstått att den här kommentaren eventuellt kommer från ett fejkkonto.

Du anser inte att ni tog ett förhastat beslut?
– Nej, det tycker jag inte. Sen har det här utvecklats mycket det senaste dygnet. I dag vet vi att det handlade om en rasistisk kommentar och inte flera kommentarer.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.