Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Staël von Holstein kickad från Metro

Publicerad: 17 december 2008, 14:52

Dagens krönika är den sista i Metro för Johan Staël von Holstein. Han fick inte fortsätta. – Chefredaktören tyckte inte att han kunde stå för det jag skrev, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Johan Staël von HolsteinMetroPer Gunne

Johan Staël von Holstein.

Entreprenören Johan Staël von Holstein, vd för Iqube, har varit kolumnist i Metro i flera år. Dagens krönika är hans sista i tidningen.

”Efter snart 100 kolumner i Metro är det nu dags att sluta. Det här blir min sista. Jag förstår att många är glada, själv tycker jag att det är lite tragiskt eftersom jag tror att det är nyttigt för alla sossar att få höra lite sanningar och eftersom det är så få andra som vågar och som får chansen att säga som det är”, skriver han.

För Resume.se berättar Johan Staël von Holstein att hans texter inte längre var önskvärda.

– De vill inte mig som skribent längre. Min tolkning är att de tycker att jag är för liberal, för långt åt höger. Själv tycker jag inte att jag har några konstiga åsikter. Jag är socialliberal, inte ultraliberal.

Johan Staël von Holstein berättar att han fick beskedet för drygt en månad sedan. Han tycker att det kom oväntat.

– Chefredaktören (Per Gunne) tyckte inte att han kunde stå för det jag skrev. Jag vet inte varför det kom nu, jag har ju skrivit för Metro i flera år, säger han och fortsätter:

– Men jag är en annorlunda skribent i den svenska mediebilden. Jag brukar kalla den svenska journalistkåren för socialistkåren och det ges inte plats åt skribenter med mina värderingar. Så jag är egentligen mer förvånad över att jag har fått hålla på så länge.

Johan Staël von Holstein fick 4 000 kronor per krönika. Men han skrev inte för pengarna.

– Jag tycker att det är roligt att skriva och det har varit extra kul i Metro eftersom deras läsare annars inte får ta del av de värderingar jag står för. Jag hade gärna fortsatt.

– Jag vill gärna fortsätta skriva. Men just nu har jag inget nytt på gång.

Hur har reaktionerna varit i dag?

– Jag brukar alltid får en massa negativa kommentarer från läsare, men i dag har många skrivit att de tycker att det är synd att jag slutar och att de kommer att sakna mig.

Metros chefredaktör Per Gunne:

– Johan har missförstått. Han är absolut inte för blå för oss. Vi ska ha en liberal, bå röst. Jag delar inte alla hans synpunkter men det betyder inte att han inte kan skriva för oss, tvärtom. Men vi byter kontinuerligt ut våra krönikörer, han har varit hos oss länge.

Vem ersätter?

– Det är inte klart. Vi jagar någon som har samma grundvärderingar som Johan. Det ska vara en ivrig påhejare av marknadsekonomin.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.