Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ståhl nekas ansvarsfrihet

Publicerad: 7 juni 2012, 07:20

Foto: Pressbild.

Turerna kring Sydsvenskans förre vd Johan Ståhl rullar vidare. Han nekas nu ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2011. Detta beslutade Sydsvenskans bolagsstämma i tisdags.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzJohan Ståhl

– Revisorerna kunde varken tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet.  Det är ett ovanligt klargörande från revisorerna, det händer sällan, och  det är svårt att bevilja ansvarsfrihet när revisorerna inte ger den  rekommendationen, säger Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz till Sydsvenskan.

Enkelt förklarat innebär ansvarsfrihet att  bolagsstämman godkänner det arbete som styrelse och vd har utfört under  det gångna året.  Om stämman beslutar sig för att bevilja ansvarsfrihet  avsäger man sig också möjligheten att i ett senare skede rikta  skadeståndsanspråk mot den förra ledningen.

Bakgrunden är att Johan  Ståhl ska ha överträtt sina befogenheter genom att bland annat ha  tecknat ett avtal som styrelsen inte hade någon vetskap om och som  överstiger beloppsgränserna i hans vd-instruktioner.

Han sade först upp sig själv när det hela kom fram och blev sedermera avskedad av styrelsen, enligt Sydsvenskan.

Gunilla  Herlitz har tidigare meddelat att Sydsvenskan riskerar att drabbas  ekonomiskt på grund av vad Johan Ståhl anses ha gjort:
– Styrelsen  väntar med att ta ställning till om vi ska kräva skadestånd, men vi  håller möjligheten öppen, säger Gunilla Herlitz till Sydsvenskan.

Bolagsstämman beviljade däremot ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter.

Sydsvenskan har i omgångar sökt Johan Ståhl för en kommentar angående beskedet kring ansvarsfrihet, men han har inte återkommit.

Han bemötte dock styrelsens anklagelser i en intervju i samma tidning för ett par veckor sedan med att han haft ett muntligt godkännande från styrelsens  ordförande.

PWC:s ansvarige för revisionsarbetet, Magnus Willfors,  vill inte kommentera sin rekommendation att neka Johan Ståhl  ansvarsfrihet.

Han vill heller inte kommentera Sydsvenskans frågor om vilket ansvar styrelsen har haft för att granska Johan Ståhls arbete.

Johan  Ståhl-affären rullades upp efter att Resumé publicerat uppgifter om att  han ska ha försökt att skaffa sig ekonomiska fördelar i samband med att  han ville sälja tidningarna i Skånemedia.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om grovs  mutbrott samt grov trolöshet mot huvudman.

Så sent som förra  månaden kom ett beslutatt Johan Ståhl ska kallas till förhör och  delges misstanke om brott, enligt Sydsvenskan.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzJohan Ståhl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.