Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Stämningen är orolig och nedstämd”

Publicerad: 25 mars 2013, 14:22

80 tjänster ska bort i DN:s senaste sparpaket. Knappt tio journalister har hittills tagit erbjudandet om avgångsvederlag.

Foto: Bilden är ett montage

(UPPDATERAD) Torsdag nästa vecka är det sista dagen för de anställda på DN att lämna in sin ansökan om avgångsverderlag i samband med det nya sparpaketet. Erbjudandet är sämre än förra gången och enligt fackklubbsordföranden Anders Forsström kommer inte lika många journalister att lämna tidningen frivilligt som ledningen önskar.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Den 7 mars stod det klart att ett nytt sparpaket var att vänta på Dagens Nyheter. 80 tjänster ska bort över hela verksamheten när kostnaderna ska kapas med 20 procent. På torsdag den 4 april är det sista dagen för DN:s medarbetare att lämna in sin ansökan om avgångsvederlag.

Utav den redaktionella bemanningen är det knappt tio personer som hittills har tagit ledningens erbjudande att lämna tidningen frivilligt. I enighet med sparpaketets ambition att kapa personalstyrkan med 20 procent över hela organisationen, skulle 45 redaktionella medarbetare ta erbjudandet om avgångsvederlag.

– Det här paketet anses smalt. När det lägsta erbjudandet ligger på sex månadslöner är det många som känner att de lika gärna kan jobba kvar, säger Anders Forsström fackklubbordförande på DN till Resumé.

För de som har jobbat på tidningen i över tio år ligger avgångsvederlaget på 17 månader. Men merparten av de anställda kommer att få åtta månadslöner i fall de tar erbjudandet om att gå frivilligt. Stämningen på tidningen är orolig och medarbetarna har ännu inte fått veta i vilken riktning ledningen vill ta tidningen journalistiskt.

– Folk vill veta hur bemanningsplanen ser ut. Det har vi i facket bett om. Vi vet inte vilken tidning som ska göras. Jag tror att DN fortfarande kan göra kvalitetsjournalistik efter sparpaketet, men vi kan inte vara lika bra på allt, säger Anders Forsström och fortsätter:

– Stämningen är orolig och nedstämd. Folk är oroliga för sina inkomster och vet inte hur de ska agera. I ett första steg uttryckte ledningen att den intresseanmälan som medarbetarna lämnade var bindande. Det här villkoret togs sedan bort, men det har inte retts ut vad det egentligen innebär, säger Anders Forsström som inte vill spekulera i vad som händer i fall inte tillräckligt många väljer att lämna tidningen frivilligt.

– Det kommer förmodligen att komma in flera ansökningar de närmaste dagarna. Men jag är säker på att de inte kommer att komma upp i 45 på redaktionen. Efter det är paletten ganska stor kring vad ledningen kommer att göra, säger Anders Forsström.

Resumé söker Dagens Nyheters vd Gunilla Herlitz och HR-chef Henrik Fontin.

UPPDATERAD: Vid den första publiceringen uppgav Resumé att sista dagen för att lämna in ansökan om avgångsvederlag var onsdag den 27 mars. Det stämmer inte. Sista ansökningsdag infaller torsdagen den 4 april. Resumé rättar och ber om ursäkt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.