Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen begär rekonstruktion

Publicerad: 23 maj 2016, 07:38

Stampens koncernchef Martin Alsander.

UPPDATERAD. Stampen begär företagsrekonstruktion som en konsekvens av bolagets ekonomiska kris.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderStampen Media GroupGöteborgs-PostenStampenOTW

Resumé har vid upprepade tillfällen rapporterat om Stampens ekonomiska kris. Så sent som i december i fjol fick koncernchefen Martin Alsander frågan om en rekonstruktion kunde bli aktuell:
– Nej, absolut inte. Det här är inget nytt för oss, svarade han till Resumé.

Men nu står det klart att mediekoncernen går till ringsrätten och begär just företagsrekonstruktion.
– Stampen har en alldeles för hög skuldsättning. Det beror på ett antal lånefinansierade förvärv mellan åren 2005 och 2012. Dessutom klargjordes tryckerimomsfrågan i början på året där Stampen begärdes återbetalningsskyldiga på 400 miljoner kronor. Koncernen har 1,2 miljarder kronor i räntebärande skulder. Vår bedömning är att vi inte kommer att kunna hantera dem så som de förfaller, Det enda ansvarsfulla är att ansöka om företagsrekonstruktion. Det handlar om att rädda 3000 arbetstillfällen, säger Martin Alsander i Ekots direktsändning.

LÄS MER: Momskrav kan bli spiken i kistan för Stampen
LÄS MER: Stampen: "Nej, vi går inte i konkurs"

Ansökan omfattar hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-TAB och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media samt moderbolaget Stampen AB. Contentbolaget OTW innefattas dock inte – och kan komma att köpas upp av Aller som Resumé avslöjade i förra veckan. Minnesota Communication, Wallstreet Media, Djungeltrumman, MktMedia och Adapt ADX omfattas inte heller av rekonstruktionen.

LÄS MER: Likheten mellan Stampen och Grekland

Den dagliga verksamheten fortsätter under processen som beräknas pågå över sommaren. Läsare, prenumeranter, annonsörer och kunder påverkas inte av en rekonstruktion, hävdar Stampen.
– Som ägare och styrelseordförande har jag det yttersta ansvaret för historien men också för framtiden. Vi har under de senaste två åren arbetat med att sänka skuldsättningen samtidigt som vi har genomfört omfattande besparingar och rationaliseringar för att skapa en uthållig lönsamhet. Det har lyckats men vår skuldsättning är fortfarande för stor och vi behöver en möjlighet till en nystart så att verksamheterna kan leva vidare, säger Peter Hjörne, Stampens styrelseordförande och huvudägare

Som rekonstruktör har Christian Andersch på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg föreslagits.

MER OM STAMPENS REKONSTRUKTION:

Reaktionerna på Stampens rekonstruktion: ”Högmod går före fall”
Stampens koncernchef om rekonstruktionen: "Känns förlösande"
Analys: "Går det att vispa en omelett på jätteägget som sprack?"

FAKTA/Rekonstruktion
Företagsrekonstruktion innebär ett förfarande där en juridisk person, som bedöms ha en god affärsidé men som av någon anledning har råkat i ekonomiskt trångmål, kan rekonstrueras utan konkurs.Rekonstruktionen innebär att man börjar en dialog med företagets fordringsägare om att skriva ned skulderna. En rekonstruktion kan pågå under maximalt 12 månader.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.