Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen behöver 1 miljard för att överleva vintern

Publicerad: 3 november 2016, 09:29

Stampens huvudägare Peter Hjörne.

Stampen behöver minst 1 miljard kronor i nytt kapital och friska lån för att överleva vintern. Över 700 miljoner kronor ska betalas före sportlovet. Inom några dagar måste Stampen och bankerna komma överens. Innan dess kliver inga nya ägare in med pengar.

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderGöteborgs-PostenStampenChristian AnderschStampen Local Media

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Formellt är Stampen under rekonstruktion ännu några dagar tills tingsrätterna efter hörande med borgenärerna har godkänt utträde. Sedan ska koncernen åter arbeta på marknadens villkor. Ute i höstkylan väntar en nota som ser ut ungefär så här:

*Banklån: 385 miljoner, tidigare korta krediter med 12–14 procent i ränta.
*Ackordslikvid: 220 miljoner, oprioriterade fordringsägare får 25 procent.  
*Lönegaranti: omkring 84 miljoner i löner under rekonstruktion.
*Rekonstruktören: Rosengrens 15 jurister vill nog ha minst 15 miljoner.

Banklånen och ersättningen till rekonstruktören ska helst betalas direkt, lönegarantipengarna ska in före jul och ackordslikviden ska betalas ut inom fyra månader. När dessa 704 miljoner är betalda ska Stampen leva på sina klena kassaflöden, nya lån och de pengar nya ägare vill riskera.

Redan denna vecka måste Stampen ha nya krediter. De gamla lånen var frysta under rekonstruktionsperioden. Nu måste bankerna göra om 385 miljoner kronor i korta krediter till längre lån. Helst vill de ha tillbaka sina pengar genast och bara glömma familjerna Hjörne och Hörling.

I stället ska en grupp västsvenska finansiärer skjuta in nytt kapital. De har vägrat framträda och Stampens ledning har bara hänvisat till en avsiktsförklaring från i våras. Som ledande i investerarkretsen har Ernströmgruppens arvtagare Fabian Hielte, gift med Peter Hjörnes systerdotter, utpekats.

När Resumé ber Fabian Hielte kommentera svarar han: "Tyvärr inte."

Men rekonstruktören Christian Andersch försäkrar att gruppen existerar:
– Ja, jag har sett en avsiktsförklaring med belopp och investerare som jag bedömer som trovärdiga.

Det har också Dennis Abrahamsson, som är Skatteverkets talesman i Stampenfallet:
– Jag har sett avsiktsförklaringen och vilka som står bakom. Men jag kan inte yttra mig om det, det är sekretess och skulle störa förhandlingarna.

Skatteverkets samlade fordran på Stampen var 631 miljoner kronor: 400 miljoner i skatter och 231 miljoner i löne­garanti. Av lönegarantin är bara 84 miljoner återbetalningspliktiga, 147 miljoner avsåg obetalda löner före rekonstruktionsbeslutet och de bjuder vi skattebetalare Stampen på.

Dessutom bjuder skattebetalarna på 300 av de 400 miljoner i skatteskuld som Stampen har dragit på sig genom att fakturera tryckkunder 25 procents moms men bara betala in 6 procent till staten. 100 miljoner får staten tillbaka som sin del av ackordet.

Stampen behöver alltså bara betala 184 av sin skuld på 631 miljoner. Skatte­betalarna snuvas på 447 miljoner. Till det kan läggas ytterligare 250 miljoner i återbetald tryckerimoms som Stampen slapp betala åter eftersom Skatteverket sölade med återkraven och missade lagens frist på sex månader.

Totalt bjuder skattebetalarna Hjörne på nära 700 miljoner. Av anställda och leverantörer får han 360 miljoner, eftersom de har accepterat att efterskänka 75 procent av fordringarna i ackordet. Den sammanlagda subventionen av Stampen är alltså över 1 miljard kronor, dubbelt så mycket som hela det svenska presstödet.

Hjörne och Hörling har inte satt in en krona i ägartillskott, men fått stora utdelningar, är Skatteverkets agerande "lämpligt ur allmän synpunkt"?
– Vi har bedömt att det i alla fall inte är så olämpligt att det ska stjälpa en rekonstruktion, säger Dennis Abrahamsson. Vi tror att bolaget har stor förmåga att överleva, Stampen förhandlar ju aktivt med finansiärer och banker.

De nya ägarna vill inte delta i någon nyemission förrän Stampen har en låne­uppgörelse med bankerna. De nuvarande ägarna vill låna så mycket som möjligt för att försöka behålla kontrollen över bolaget. Små lån betyder stor kapital­insats av de nya ägarna, som då sannolikt vill bli majoritetsägare.

Ett rimligt antagande är att bankerna, efter att ha följt Hjörnes och Hörlings beslutsamma marsch ner i obeståndsträsket, vill låna ut så lite som möjligt. Lika rimligt är att anta att de gärna välkomnar en mer professionell ledning av Stampen för att minimera sina risker. Bankerna har trumf på hand, så snart Stampen nästa vecka lämnar rekonstruktionen kan de begära bolaget i konkurs.
– Vi vill komma överens med bankerna om nivåer och amorteringstakt, säger Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson. Det är positiva diskussioner, processen går framåt.

Han bekräftar också att Stampen letar efter besparingar inför nästa års budget:
– I en bransch med sjunkande intäkter måste man jobba med kostnadssidan. Det ingår i vår årliga översyn av strategin.

FAKTA/Fabian Hielte
41-årig arvtagare i Ernströmgruppen, som bland annat är stora inom byggvaror, ihop med släkten Hobohm, vars medlem Susanne var chefredaktör på GT. Släkterna är också största ägare i Platzer, som köpte GP-huset av Stampen. Fabian Hielte är gift med Harriet Cobbold, dotter till Peter Hjörnes syster, författaren Marika Cobbold.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev