Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen-bolag hade bara 600.000 kronor kvar

Publicerad: 24 maj 2016, 12:45

Stampens koncernchef Martin Alsander.

Krisen i Stampen kan vara värre än befarat. I bolaget Stampen Local Media, där Göteborg-Posten ingår, återstod bara 600 000 kronor i eget kapital i mars, rapporterar GT.


Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderGöteborgs-PostenStampenStampen Local Media

I handlingarna som Stampen har lämnat in till tingsrätten framträder en dyster bild av mediebolagets ekonomiska tillstånd. GT, som har granskat tingsrättens anteckningar som gjordes under gårdagen, berättar att det egna kapitalet i tidningsbolaget Stampen Local Media minskade från 9,4 miljoner kronor till 600 000 bara under årets tre första månader.
– Anledningen till att det är lägre är att det togs väldigt mycket omstruktureringskostnader förra året i bolaget SLM. Närmare bestämt 60 miljoner kronor, kostnader för att säga upp personal och andra förändringar. Den besparingen belastar det egna kapitalet, förklarar koncernchefen Martin Alsander för tidningen.

Han säger vidare att det egna kapitalet inte ska blandas ihop med bolagets kassa. Men bilden är knappast så enkel. Moderbolaget Stampen AB uppges ha ett nedskrivningsbehov på 400 miljoner kronor i Stampen Local Media. Det innebär att det egna kapitalet på omkring 200 miljoner kronor i koncernen är hotat.

En kontrollbalansräkning är upprättad, men rekonstruktionen bedöms vara nödvändig inför den stundande sommaren.
"Det kan befaras fortsatta förluster i det korta perspektivet eftersom sommarmånaderna som regel ger dåligt resultat" står det i anteckningarna som GT har tagit del av.

Medievärlden har pratat med Stampens rekonstruktör Christian Andersch. Hans bild är att koncernen måste få in nya ägare, samt att bankerna går med på att skriva ned sina fordringar på närmare en halv miljard. Annars blir konkurs det enda utvägen. Han vill dock inte gå in på hur stort kapitalbehov som Stampen har i dagsläget. Inte heller om det finns några intressenter med i bilden.
– Det vill jag inte kommentera, säger Christian Andersch till Medievärlden.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.