Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen: Nej, vi går inte i konkurs

Publicerad: 22 december 2015, 10:45

Stampen ligger risigt till.

Foto: Wikimedia Commons

Stampen tvingas sannolikt betala tillbaka hundratals miljoner till V:TAB:s kunder. Det har talats om en dödsstöt för koncernen, men Martin Alsander lovar att det inte kommer innebära konkurs.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketPeter HjörneKrisMartin AlsanderV-TABKonkursStampenHögsta domstolenTryckerimomsen

Högsta domstolen klargör idag att köparna av tryckeritjänster har en återkravsrätt mot tryckerierna. Stampen driver en av Sveriges största tryckeriverksamheter i V-TAB som är en av dem som drabbas hårdast av kravet. Tryckeriet har fått tillbaka 661 miljoner kronor från Skatteverket. 582 miljoner kronor är tvistiga och 380 miljoner kan nu komma att gå tillbaka till kunderna. Cirka 190 miljoner rör koncernens egna tidningar och resten är externa kunder.

Stampen blev i våras ett publikt bolag och har jagat externa finansiärer. I november stod det klart att detta har misslyckats. Kommer tryckerimomsdomen leda Stampen till graven?

Martin Alsander, vd och koncernchef för Stampen, säger att domen inte var helt oväntad.
– Det innebär ingenting. Vi har redan hanterat frågan som en skuld i balansräkningen. Domen reder ut den civilrättsliga frågan, men HFD har redan sagt att det går att följdändra. Däremot säger inte domen någonting om hur Skatteverket ska agera i de individuella fallen, säger Martin Alsander till Resumé.

Ni har alltså lagt undan pengar för det här?
– Ja. Det är dock inget bolag som hela tiden har en kassa som täcker alla skulder. Men vårt ekonomiska läge har inte förändrats. Hela momsbeloppet är på runt 700 miljoner kronor. Det har satts undan pengar på olika konton i samförstånd med kunder och så vidare. Sen får vi mäta hur mycket som finns på V-TAB:s kassa. Under åren har tidigare ledningar för Stampen agerat som att de inte skulle få behålla pengarna.

Ingen konkurs för Stampen?
– Nej, vi går inte i konkurs.

Kan det bli tal om rekonstruktion?
– Nej, absolut inte. Det här är inget nytt för oss.

Hur har ni jobbat med den här frågan?
– Vårt dotterbolag V-TAB har varit tydliga med att hålla kunderna skadelösa i frågorna. Vi har agerat så som det här skulle ha skett. Den här frågan har pågått i flera år och har haft olika utslag. Det har skapat en enorm oro i vår bransch.

Och när kommer Skatteverket säga sitt?
– Det lär säkerligen dröja en bit in på det nya året.

Vad händer härnäst?
– Det som blir intressant och viktigt för oss är Skatterverkets tolkning så vi förstår när pengarna ska betalas ut.

Hur många kunder handlar det om som kan kräva er på pengar?
– Jag är osäker på det, men det kan handla om runt 1 000, säger Martin Alsander.

Under första halvåret 2015 minskade Stampens omsättning med fyra procent till 1824 miljoner kronor, bland annat beroende på en fortsatt svår annonsmarknad. Trots intäktsminskningen ökade rörelseresultatet till 183 (44) miljoner kronor.

Under 2014 visade Stampens bokslut en omsättning på 4 563 (4 884) miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster blev -553 miljoner kronor. 2013 var det hittills värsta året - med 862 miljoner back.

Martin Alsander uppger nu att verksamheten i år kommer att leverera vinst på nedersta raden.

Stampen driver varumärken som Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Bohusläningen och Familjeliv.

BAKGRUND: En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. Dagens dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna.

LÄS MER: Nu avgörs Stampens öde i HD – momskrav kan bli spiken i kistan

LÄS MER: Tvisten om tryckerimomsen avgjord – kritiskt för Stampen

LÄS MER: TU: Ett hårt slag för dagspress

LÄS MER: Här kan du läsa hela domen i tryckerimomsmålet

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.