Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen planerar nya nedskärningar

Publicerad: 21 mars 2014, 12:49

Martin Alsander.

Foto: Stampen.

Mediehuset har redan dragit ned personalstyrkan med 500 personer under Pelle Mattissons ledning – som nu lämnar Stampen. Nu planeras man ytterligare nedskärningar samt försäljningar och nedläggningar av bolag. Enligt facket är det ”yxa i stället för osthyvel” som gäller.


Ämnen i artikeln:

Lena LarssonMartin AlsanderPelle MattissonStampen

”Just nu vet alla att den ekonomiska situationen är tuff….Samtidigt så  går flera verksamheter allt bättre och överträffar sina prognoser. Det  betyder att en klok plan också framåt innehåller både effektiviseringar  och utvecklingsprojekt, både neddragningar och satsningar.”

Så lyder  beskedet till Stampen anställda i ett mejl signerat den tillförordnade  vd:n och koncernchefen Martin Alsander, affärsområdeschefen för lokala  medier, Lena Larsson, och affärsområden för Stampens  tryckeriverksamheter Peder Schumacher.

Ett annat mejl från facket till medlemmarna beskriver vad som är att vänta för Stampen framöver.

Facket  konstaterar att januari och februari ligger i nivån med prognosen, men  att det samtidigt krävs nya åtgärder då många insatser inte ger nya  intäkter förrän i höst.

”Därför måste man redan nu se över nya sätt  att spara både på utgifter och på personalsidan. Men det går inte längre  att erbjuda växlingspaket och göra sig av med några personer här och  där, enligt Lena Larsson….”, skriver facket till personalen.

Resumé berättade igår att Stampen undersöker möjligheterna att sälja av Mitt-i-verksamheten.

I  fackets mejl framgår nu att så kan bli fallet. Det vill säga Stampen  ska undersöka vilka verksamheter som går att sälja och vilka som kan  läggas ned. ”Yxa istället för osthyvel alltså”, skriver facket i mejlet.

Facket uppger också att man inför en rad åtgärder för att minska kostnaderna. Man får exempelvis inte längre ha konsulter som inte uttryckligen har godkänts av vd.

Stampen  ställer också in utlandsresor för kurser och konferenser. Alla  konferenser måste godkännas av vd och interna konferenser får endast ske  på dagtid i Stampens egna lokaler.

Stampen ska också minimera övertiden.
”Bara  i de fall utgivningen riskeras och även där kan det bli tal om  tillfällen då vi får nöja oss med att slänga in rester och annat för att  få ihop det”, skriver facket.

Mediehuset ska även minimera antalet  vikarier, frilansmaterial och inköpt material samt dra ned på alla  externa samarbeten kring reklam- och marknadsföring.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.