Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen söker nya ägare

Publicerad: 3 juni 2015, 09:23

Stampens huvudägare Peter Hjörne.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Stampen ska refinansieras med preferensaktier och obligationer. ABG Sundal Collier jobbar upplägget och i torsdags registrerades Stampen om till publikt bolag. – En administrativ förberedelse för olika alternativ, säger vd Martin Alsander. Enligt Resumés källor kommer ytterligare ett sparpaket närmsta veckan.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderStampen

Om fyra veckor löper Stampens avtal med bankerna ut. Koncernen har lån på närmare 600 miljoner kronor. Nyligen redovisade Stampen ett operativt resultat för första kvartalet på 14 miljoner kronor. Vinsten äts i stort sett upp av räntekostnaderna under samma period.

Handelsbanken har de senaste åren pressat Stampen att skriva ner goodwill på 1,4 miljarder kronor och återbetala närmare en miljard i lån. Det har koncernen klarat genom att sälja verksamheter, spara och sparka personal. Ett sätt att komma ur bankens strypgrepp är att söka privat finansiering.

Ett första steg togs förra veckan då Stampen registrerades om till publikt bolag hos Bolagsverket.
– Det borde ha gjorts för flera år sedan, säger koncernchefen Martin Alsander.

I publika bolag råder lite större insyn och striktare regler än i privata. Men den stora skillnaden är möjligheten att ta in kapital och nya ägare via börserna. Ett sätt för pressade bolag att låna pengar är att ge ut preferensaktier. De ger företräde till utdelning framför stamaktier och kan också ge en garanterad utdelning, alltså ränta på insatt kapital.

Enligt Resumés källor söker Stampen en kombination av preferensaktier och företagsobligationer. Eftersom koncernen är mycket lågt värderad och har hög risk skulle Peter Hjörne förlora sin makt om företaget enbart sålde preferensaktier.
– Vi ser över vår finansiella situation löpande, bekräftar Martin Alsander. Men vi har inte bestämt vägvalet. En publik registrering är bra att ha. Då kan vi skapa instrument att handla med, preferensaktier eller obligationer.

Investmentbanken ABG Sundal Collier bekräftar att den har uppdraget av Stampen, men hänvisar till chefen för corporate finance Jonas Ström, som Resumé inte lyckats nå.
– Jag vill inte närmare kommentera vilka finansiella tankar vi har, säger Martin Alsander. Just nu har vi fokus på försäljning och gjort en fantastisk omställning av koncernen på kort tid.

Enligt Resumés källor kommer ytterligare ett sparpaket närmsta veckan.
– Vi jobbar löpande med kostnadssidan, säger Martin Alsander.

Om två veckor håller Stampen bolagsstämma. Då måste bolagsordningen ändras om koncernen ska söka ny finansiering.

Fakta:
Publika bolag säljer sina aktier på marknaden, oftast via börserna. Det är raka motsatsen till familjeföretaget Stampen, som huvudägts av Peter Hjörne och hans döttrar med systern Marika Cobbold och Lennart Hörling som minoritetsägare.

I ett privat aktiebolag kan delägarna sälja sina aktier fritt, som när Sven Nordgrén 2012 fick 275 miljoner kronor av Hörlings Lidköpingspress för sina 14 procent av Stampen. Hörling har tvingats skriva ned värdet av Stampenaktierna med 135 miljoner kronor på två år.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.