Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen storvinnare i momshärvan – tjänar 281 miljoner

Publicerad: 28 januari 2016, 08:01

Foto: Colourbox.

Statens strul med tryckerimomsen ger storvinst för Stampen. Koncernen tjänar minst 281 miljoner kronor, pengar som skattebetalarna får stå för. Trots det kan Stampen inte betala sina externa tryckerikunder, utan diskuterar en avbetalningsplan med Skatteverket.


Ämnen i artikeln:

V-TABStampenTryckerimomsen

Staten betalade ut 3,3 miljarder kronor till tryckerierna när EU-domstolen hade sänkt tryckerimomsen. 661 miljoner, en femtedel, gick till Stampens tryckeri VTAB. Men när Högsta förvaltningsdomstolen gav Skatteverket rätt att kräva in motsvarande belopp från tryckerikunderna hann myndigheten bara med att kräva 1,9 miljarder inom den lagliga tidsramen på sex månader. VTAB:s kunder krävs på 380 miljoner.

Det innebär att VTAB får behålla 281 miljoner kronor och skattebetalarna gör motsvarande förlust. Totalt förlorar staten 1,4 miljarder.

Kloka tryckeriägare skuldförde den återbetalda momsen i väntan på den avgörande dom i Högsta domstolen som kom före jul. De har i dag inga problem att skicka pengarna vidare till tryckerikunderna, som i sin tur ska skicka dem tillbaka till Skatteverket. Men Stampen, som i tre års tid har vacklat vid konkursens rand, kan inte betala alla sina externa tryckerikunder och tvingas därför begära en avbetalningsplan:
– Ja, vi har en dialog med Skatteverket, bekräftar kommunikationschefen Hampus Knutsson. Naturligtvis är vi intresserade av hur de ser på anståndsfrågor och tidsplan för återbetalning.

Läs mer om tryckerimoms-härvan i veckans utgåva av Resumé som kommer ut i dag. Ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

V-TABStampenTryckerimomsen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.