Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampen stryper avgångsvederlaget – SJF lägger locket på

Publicerad: 3 juni 2016, 12:52

Flera blir utan avgångsvederlag.

Foto: Krister Berntsson

70-80 medarbetare på Stampen får inte ut alla månader av avgångsvederlaget i samband med rekonstruktionen, enligt uppgift till Resumé. Medarbetare rasar och Journalistförbundet duckar.


Ämnen i artikeln:

MediaStampenGöteborgs-Posten

Den 23 maj meddelade Stampen att koncernen ska genomföra en företagsrekonstruktion. Skuldberget växer, intäkterna sjunker och någon ljusning finns inte i sikte.

I veckan berättade vi att allt talar för att Stampen kommer gå i konkurs. Stampen är skyldig bankerna 493 miljoner kronor och räntan uppges ligga på 14 procent.

Frilansare, leverantörer, skattebetalarna – många är det som förlorar på Stampens rekonstruktion och en eventuell konkurs.

LÄS MER: Därför talar allt för en konkurs för Stampen
LÄS MER: Stampens koncernchef om rekonstruktionen: ”Känns förlösande”

Enligt uppgift till Resumé är läget även kritiskt för de 70-80 medarbetare som tidigare slutat och som fått avgångsvederlag bestående av ett antal månadslöner från Stampen. Det handlar bland annat om personer från GP:s nedlagda tryckeri i Backa, men även journalister på tidningstitlar som Göteborgs-Posten och TTELA. Tidningen Journalisten skrev om fallet dagen efter rekonstruktionsbeskedet.

Stampen ska, tillsammans med advokaten Johan Månsson som arbetar med frågorna hos Stampen, ha skickat ut ett brev till de före detta anställda under gårdagen. Här berättades att Stampen frånsäger sig allt ansvar för att betala ut avgångsvederlag och hänvisar till lönegarantin. De med avgångsvederlag omfattas av den statliga lönegarantin från maj månad och kan utgå, enligt uppgift, under max sex månader.

– Folk kan ha fått 12 månadslöner och så kommer de inte fullfölja detta. Många av oss har ganska många månader kvar av avgångsvederlaget. Det finns inget annat ord än konfiskering, säger en tidigare GP-anställda som vill vara anonym.

LÄS MER: Därför får Brunegård mer pengar av Stampen
LÄS MER: ”Går det att vispa ihop en omelett på jätteägget som sprack?”

Journalistklubbens ordförande på GP, Gabriella Mohoff, säger att Johan Månsson igår via mejl gav besked om hur han ser på avgångsvederlagen.

– Det här är extremt komplicerat. Juridik på så hög nivå. Som jag har förstått saken så är personerna att betrakta som uppsagda för att det annars uppstått arbetsbrist. Det räknas därför som en uppsägningslön och täcks till viss del av lönegarantin.

Hur reagerar ni då?
– Jag tycker att det är förjäkligt om de blir drabbade av rekonstruktionen. Sen om det är rätt beslut enligt lagen har inte jag kunskap att uttala mig om. Är det så att Journalistförbundet kommer fram till att Stampen tolkar lagen fel så kommer vi att ta till åtgärder och ifrågasätta.

Tror du att ni kommer klara rekonstruktionen?
– Det finns ingenting som tyder på att det här inte ska lyckas, så som det ser ut just nu. Men medarbetarna är såklart oroliga när de läser i medierna.

Journalistförbundet ska på tisdag nästa vecka hålla ett möte med de uppsagda medarbetarna. Vid en eventuell process kommer Journalistförbundet centralt att företräda de drabbade medarbetarna.

Journalistförbundet vägrar i dagsläget svara på frågor som rör Stampens rekonstruktion. Katarina Dahlskog är den har tagit ansvaret för rekonstruktionen hos Journalistförbundet.

”Sitter upptagen idag och åker till Stampen nästa vecka. Vill avvakta tills att vi träffat våra medlemmar och företaget”, skriver hon i ett sms till Resumé.

Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson säger:

–Vi beklagar den här situationen. I det här läget fanns inget alternativ till rekonstruktion. Det har funnits frågetecken, och finns ännu, kring tolkningarna. Det leder till osäkerhet. Men vi försöker informera så mycket som möjligt och så snabbt som möjligt.

– Från nästa vecka erbjuds samtliga personliga möten med rekonstruktören för att gå igenom situationen.

Det här gäller för tidigare Stampen-medarbetare med avgångsvederlag, enligt Johan Månsson:
För uppsagd och arbetsbefriad personal eller de som har s.k. avgångsvederlag istället för uppsägningslön, gäller följande. Lönegaranti gäller för förmånsberättigade lönefordringar upp till 4 prisbasbelopp (f n 177 200 kr). Förmånsrätt gäller för uppsägningslön längst för uppsägningslön som beräknas enligt LAS, dock högst 10 prisbasbelopp (f n 443 000 kr).

Statlig lönegaranti utgår enligt den nya lönegarantilagen sedan den 1 juni 2005 inte bara som tidigare vid konkurs, utan även vid företagsrekonstruktion.

Rekonstruktör hos Stampen är Christian Andersch.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.