Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampenpjäsen, Teodorescus kritik och MEG

Publicerad: 29 september 2017, 11:10

Debatten om Stampen har präglats av om Göteborgs-Postens ledarskarskribent Alice Teodorescu framställts på ett rasistiskt sätt eller inte. Jag tycker att det är trams. Att säga så är att urvattna begreppet rasism, skriver chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

I lördags kväll var jag och Resumés reporter Leif Holmkvist i Göteborg för att se premiären av pjäsen "Tidningshuset som gud glömde", som bygger på mediekoncernen Stampens uppgång och fall.
Storyn är både oerhört enkel och rätt snårig.

Den enkla och raka storyn handlar om barnbarnet Peter Hjörne som riskerar att klanta bort familjearvet. Då talar vi både om det ekonomiska arvet, men också den höga sociala ställning man får i ett samhälle genom att äga en tidning. Att äga en tidning betyder att man har makt och styr – förhoppningsvis enligt journalistiska och opartiska principer – över vad ett samhälle tänker på och talar om.
Resumé formulerande det hela tydligt på en förstasida från förra året: Ärva, förvärva och fördärva.

Det mer komplicerade sättet att se på vad som hände med Stampen handlar om att förstå vad det var som gjorde att ledningen fattade de beslut som man gjorde.

Det moderna Stampen har avsiktligt talat om vad koncernen gjort i mycket komplicerade termer. Resumé har hela tiden haft som ambition att tala klarspråk om vad som egentligen händer med Stampen. Där har vår reporter Leif Holmkvist gjort ett mycket bra arbete.

Hur var då pjäsen? En svart skruvad komedi – i Göteborg – om Stampens uppgång & fall... Det kändes inte som en given hit på förhand.

Men jag måste säga att jag positivt överraskad av "Tidningshuset som gud glömde". Den följer kända fakta på ett rimligt sätt och är riktigt smart och rolig, utan att bli tramsig.

Publiken skrattar högt många gånger, att Peter Hjörne faktiskt bor bara ett stenkast från scenen känns märkligt.

De två huvudrollerna som Peter Hjörne och Tomas Brunegård spelas briljant av Victoria Olmarker och Lisa Lindgren.

Första akten berättar en rätt rak och tydlig historia, den andra akten är helt annorlunda. Andra akten har ett annat tempo och sätt att berätta historia. In på scenen träder både den döda anfadern Harry Hjörne, "tidningsdöden" och Alice Teodorescu – som vampyr.

Skruvat är förnamnet. Symboliken är väl inte direkt skriven mellan raderna, men det funkar faktiskt otroligt bra. Mycket av handlingen sker i en hypnotisk dröm, eller vad man ska kalla det.

I föreställningen finns också Resumés reporter Leif "Honken" Holmkvist med, hans roll är ett slags homage till det journalistiska faktaunderlag han har tagit fram som möjliggjort pjäsen om Stampen.

Efter premiären träffade jag och "Honken" regissören Gertrud Larsson som bekräftade att hon läst allt som Resumé skrivit om orsakerna till Stampens fall.
Det var länge sedan jag hade så roligt på en teaterföreställning, "Tidningshuset som gud glömde" är väl värd att se.

Läs Leif Holmkvist recension av pjäsen om Stampen här.

***

Läs Resumé Insikt om hur klockmärket Daniel Wellington och Na-kd superbolag via Instagram

***

Radioprogrammet Medierna i P1 hakade på Resumé och framför allt "Honken" på premiären av "Tidningshuset som gud glömde", det ska bli spännande att höra deras reportage imorgon.

***
Stampenpjäsens regissör Gertrud Larsson har tidigare bland annat gjort Sveriges Radios julkalender från 2015, "Månsaråttan". Humorn i "Tidningshuset som gud glömde", kändes välbekant.

***
Mycket av debatten om Stampen har präglats av om Göteborgs-Postens ledarskarskribent Alice Teodorescu framställts på ett rasistiskt sätt eller inte.

Jag tycker att det är trams. Att säga så är att urvattna begreppet rasism.

Satir och kultur måste få utmana genom att säga saker som "ligger på gränsen". Det finns allvarliga aktuella frågor om rasism som är väl värda att ta och stå upp för.

Att med en överdriven hetta påstå att Stampenpjäsens gestaltning av Alice Teodorescu är rasistisk är att lägga energin på fel saker. Särskilt som väldigt få av debattörerna faktiskt har sett pjäsen. För att kunna bedöma ett verk, det gäller böcker, filmer och pjäser, måste man ha sett det. Allt har sin kontext. Att veta om porträtteringen är rasistisk utan att ha sett pjäsen går inte. Vi kan inte förbjuda humor.

Att se SVT Opinion Live igår när "rasistfrågan" debatterades mellan regissören Suzanne Osten och liberale debattören Fredrik Segerfeldt (som inte sett pjäsen) var som att åka tidsmaskin till när videovåldsdebatten på 80-talet.

Se Studio S från 1980 här.

Se SVT Opinion Live här.

For the record: Jag tycker att Alice Teodorescu är en mycket skarp debattör som blivit viktigt för GP:s varumärke. Hennes Sommarprogram där hon berättar om sitt liv och väg till Sverige är fint, lyssna här.

Läs mer om debatten här.

***

Jag träffade för övrigt Stampens ägare Peter Hjörne i onsdags kväll i Göteborg. Han var på gott humör och gav ett mycket artigt intryck – trots Resumés tuffa granskning av honom och Stampen. Det hedrar honom. Det finns fortfarande en del vuxna som kan skilja på sak och person.

***

Mediernas stora utmaningar vad gäller affärsmodellen gör att det finns ett behov hos medierna att träffas och diskutera problem och möjligheter. I veckan gick konferensen MEG av stapeln i Göteborg, för första gången har man lagt konferensen i anslutning till Bokmässan.

Som ofta tycker jag att det största värdet är att man får tillfälle att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. Debatten mellan Bonniers vd Tomas Franzén, Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal och public service-cheferna Hanna Stjärne och Cilla Benkö blev riktigt het.

Resumés mediebloggare Unn Edberg var på plats och skrev den här spaningen.

***

Det är mycket roligt att Resumé får många kvitton på att läsarna uppskattar vår satsning på kvalitetsjournalistik inom vår nisch, medier och kommunikation. Förra veckan ökade pappersmagasinets räckvidd i Orvesto till 40 000 läsare per nummer, vilket motsvarar en ökning med drygt åtta procentenheter.

I veckan avslöjades också nomineringarna till Tidskriftspriset.

Resumé är nominerat i två klasser, Bästa digitala tidskrift fackpress och Årets omgörning. Jag är mycket stolt över Resumés hårt arbetande redaktion som verkligen förtjänar nomineringarna.

Läs mer om hur Resumé jobbar här.

***

Är din chef en psykopat? Den artikeln har man ju läst, Resumés krönikör Björn Rietz funderar på vad anställda har för skyldigheter gentemot sin arbetsgivare. Tydligen ett hett ämne, artikeln är en av veckans mest lästa på sajten.

***

Resumé har i sitt senaste numer listat Ekochefen Olle Zachrisons alla misstag i karriären. Det blev en diger lista, du hittar den här.

***

Hur är det med barter, byte av annonser mot varor, vet att det är olagligt, men i vilken lag står det att det är förbjudet?

Resumés advokat svarar på frågan här.

***

Resumés månadsmagasin har kommit med ett nytt nummer, Läs om innehållet här.

***

Helgens läsning på Resumé: I helgintervjun möter du reklamaren Jonas Frank som inte skräder orden vad gäller kvalitén på svensk reklam. Intervjun finns att läsa på www.resume.se från och med fredag kväll. I #karriärsöndag har vi intervjuat frilansskribenten Linda Newnham, som berättar om hur tufft – och kul – det kan vara att driva sin egen skrivlåda.

Extra läsning på söndag kväll: Jag skriver en minnestext om före detta tv-chefen Annie Wegelius på söndag i Dagens Nyheter. På söndag kväll kommer texten även att finnas tillgänglig på Resumés sajt. Att skriva texten väckte många gamla minnen till liv.

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.