torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampens ägare lyfte 90 miljoner åren innan rekonstruktionen

Publicerad: 26 maj 2016, 05:25

Peter Hjörne framför sitt sommarhus på Marstrand. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Stampen

Stampen har gjort stora aktieutdelningar åren innan krisen, mobiloperatören Tre blockerar annonser och paret Strömstedt ska göra skärgårdsprogram i TV4. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

StampenTV4TreFacebookMediaMedier

MF

Mårten Färlin


Stampenägare lyfte 90 miljoner åren innan rekonstruktionen...
I samband med beskedet om mediehusets rekonstruktion sätter medier igång sina granskningar. Nu rapporterar Omni att SvD har kartlagt hur mycket pengar ägarfamiljen Hjörne har tjänat de senaste åren, mellan 2010–2014. Artikeln, som ännu inte är publicerad på nätet, visar att styrelseordförande och största ägaren Peter Hjörne har fått omkring 30 miljoner kronor i ersättning och att han tillsammans med sin familj har lyft nära 60 miljoner kronor i aktieutdelningar på fem år.

Med anledning av rekonstruktionen ska skattebetalarna de kommande två månaderna stå för Stampens statliga lönegaranti för de 3 000 anställda – notan landar på omkring 120 miljoner kronor.  

Stampens förre vd och ordförande Tomas Brunegård, mannen bakom de lånefinansierade förvärven under 00-talet som ligger till grund för den ekonomiska krisen i dag, har det också gott ställt. Resumé har tidigare rapporterat om hans vidlyftiga ersättningar, och nu har Expressen gjort en sammanställning av hans inkomster. Under åren 1996-2014 fick han, som vd- och styrelseordförande, sammanlagt 74 miljoner kronor i lön.

Nu befinner han sig med familjen i Papua Nya Guinea i Söderhavet under flera månader.
"Man kan alltid diskutera ersättningsnivåer men jag vill ogärna kommentera enskilda individer. Jag kan konstatera att avtalet tecknades i en annan tid med andra framtidsutsikter än de som blev verkligheten" skriver Brunegård i ett mejl till Expressen.

LÄS MER: Stampen begär rekonstruktion

LÄS MER: Stampen-bolag hade bara 600.000 kronor kvar

LÄS MER: Analys: ”Går det att vispa ihop en omelett på jätteägget som sprack?”

...Och frilansarna kräver betalt av Stampen
I en debattartikel i Journalisten kräver Frilans Riks att även frilansarna får betalt under rekonstruktionen, precis som övriga lönetagare.
"Vi förstår frilansarnas oro och vi gör allt vi kan för att reda ut så många frågetecken som möjligt så snabbt det går" skriver Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein i ett svar.

Tre testar att blocka alla annonser
Mobiloperatören ska i juni använda adblocker på prov för alla sina kunder i England, under 24 timmar, skriver The Guardian. Man vill nu se om det ger nog ökad integritet, lägre datakostnader och bättre surfupplevelse, innan det kan blli aktuellt att införa det på bredare front, vilket troligen skulle innebära juridiska utmaningar.

Strömstedts ska tillsammans göra skärgårdsprogram i TV4
Niklas Strömstedt lämnar SVT och avslutar porgrammet ”Tack för musiken”, rapporterar Expressen. Istället ska han nu inleda ett nytt samarbet med maken Jenny Strömstedt som bland annat är programledare i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och leder pratshowen ”Jenny Strömstedt”. Paret ska spela in ett skärgårdsprogram i Dalarö utanför Stockholm, med gäster som Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Lasse Hallström och Lena Olin.

Lisa Edwinsson från DN ska som första kvinna leda Sportjournalisterna
Det skulle dröja 67 år innan Svenska sportjournalistförbundet (SSF) för första gången tillsatte en kvinna som ordförande. Men nu ska alltså Lisa Edwinsson från DN inta posten, enligt ett pressmeddelande.

Chewbacca-kvinnan fick hälsa på hos Facebook
Resumé har flertalet gånger rapporterat om Candace Payne som spelade in när hon för första gången testar sin nya mask föreställande Star Wars-karaktären Chewbacca. Hennes skrattfest har lockat till rekordmånga 143 miljoner visningar på Facebook. Hon har fått ytterligare kameratid i bland annat James Cordens show och nu blev hon dessutom inbjuden till Facebook där hon fick träffa teamet som utvecklat Facebook Live, där hon sände klippet, enligt Omni.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev