Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stampens ilska, nyttiga idioter och fredagsmys deluxe

Publicerad: 9 september 2016, 13:09

Turerna kring veckans avslöjanden om Stampen, journalisten som granskade Guldspaden-vinnarna under pappaledigheten och "Egor Putilovs" påtryckningar mot Resumé. Det och mycket mer i Johan Såthes fredagskrönika.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheJens B NordströmFredagskrönikanStampenChristian Andersch

Resumé gjorde i veckan ännu en djupdykning i Stampens ekonomi. Vår reporter Leif Holmkvist lusläste rekonstruktören Christan Andersch förslag till hur en rekonstruktion av mediekoncernen Stampen skulle kunna genomföras. Detta resulterade i en artikel (mest läst på sajten den här veckan) som talar befriande klartext om exakt hur illa det är ställt med Stampen.

LÄS MER: Domen: Stampen är värdelöst

Detta fick Stampens högsta ledning och rekonstruktören Christian Andersch att bli mycket upprörda och kräva redaktionell plats för ett genmäle för att bemöta vad de anser är felaktiga uppgifter.

LÄS Genmälet här: Rekonstruktören: Resumé har fel om Stampen

Jag och Resumés reporter Leif Holmkvist håller inte med om att vi har gjort något fel i vår publicering. Leif Holmkvist har läst rekonstruktörens rapport och också använt sina egna omfattande förkunskaper om vad Stampens kris beror på.

LÄS Leif Holmkvist svar till Christian Andersch här:

Jag förstår att Stampens högsta ledning och rekonstruktören Christian Andersch inte tycker att det är särskilt bra att Resumé skriver att "Stampen är värdelöst" på sin förstasida samtidigt som Stampen för avgörande förhandlingar med tilltänkta nya ägare.

Enligt medielogiken måste de offentligt bråka med Resumé och göra gällande att vi har fel när vi skriver hur illa det står till med Stampens ekonomi. Om de inte markerade mot oss skulle "gå med på" att "Stampen är värdelöst".

Jag förstår reaktionen, det måste givetvis kännas tungt. Men Resumé bevakar medie- och kommunikationsbranschen och har som uppdrag att inom rimliga gränser vara konsekvensneutrala i våra publiceringar. Resumés Leif Holmkvist har varit ledande på att bevaka Stampen de senaste åren och har jobbat med att granska medier i 25 år.

Christian Andersch har som rekonstruktör haft tre månader på sig att bedöma om det finns förutsättningar att träffa en ekonomisk uppgörelse med bolagets borgenärer.
Christan Andersch skriver i sitt genmäle till Resumé att han "inte är företagets ombud utan ska ha borgenärernas förtroende och verka för att deras intressen inte åsidosätts".
Så är det naturligtvis. Därför är det en aning märkligt att samme Christan Andersch själv inte skickar in sitt genmäle till Resumé.

I stället är det Stampens koncernchef Martin Alsander som mailar in Christian Andersch replik till mig och Resumé. I mailet kan man också se hur de i en konversation förfasar sig över Resumés journalistik kring Stampen.

Stampens problem är inte att Resumé skriver sanningen om Stampens ekonomiska problem. Den tuffa sits man sitter i beror på att man själva har misslyckats med att få ihop sina affär, detta under många år.

Jag hoppas verkligen att Stampens alla lokaltidningar och Göteborgs-Posten överlever, jag tror att den lokala journalistiken är avgörande för demokratin och samhället i Sverige.

Men det är inte säkert att just Stampen är det bolag som ska driva och äga dessa tidningar. Stampens ledning, som styrde innan Martin Alsander kom in i bilden, har ju uppenbarligen inte gjort något bra jobb. Det finns en gräns för hur många hundratals miljoner kronor man kan sumpa och få en chans till. Och en till. Och en till.

***
I en tid när medierna kämpar med sina affärsmodeller, allt färre journalister ska producera allt mer, finns en uppenbar risk att den kvalificerade journalistisken kommer i kläm. Den må vara bra för demokratin, men särskilt kostnadseffektiv är den inte. Ett billigt sätt att skapa innehåll är att skriva om material där duktiga kollegor redan gjort grovjobbet, "rewrita" på journalistspråk.

Svenska Dagbladets prisbelönta avslöjanden om vidlyftig representation i börsbolagen SCA och Industrivärden var en följetong som många andra medier använde som källa för att skriva egna reportage, som byggde på SvD:s starka grundmaterial.

I den nya reportageboken "Tronstriden - Maktkampen i Industrivärden", skriven av TV4-journalisten Jens B Nordström, skildras händelserna på SCA och Industrivärlden ur ett nytt perspektiv. Enligt Jens B Nordström stämmer inte flera sakuppgifter i granskningen.

Vem som har rätt och fel den här frågan är inte jag rätt man att bedöma.
Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén har påpekat att Jens B Norströms källor sannolikt talar i egen sak och att SvD inte kan berätta allt om sin granskning eftersom man vill skydda sina källor. Jag har all respekt för det.

I Sverige finns ingen större tradition av att medier granskar andra mediers jobb. Jag gissar att cheferna tycker att det är slöseri med tid, plus att det finns något okollegialt i att "lägga sig i" hur någon annan sköter sitt jobb. Att faktakolla en jättelik reportageserie som belönats med Stora Journalistpriset i kategorin Årets Avslöjande ligger nog inte högst på dagordningen för många mediechefer. En sån granskning skulle ta resurser från den vanliga rapporteringen, vilket skulle ge färre inslag, reportage, klick och sidvisningar i mediets löpande publiceringsschema.

Mediernas flöden måste som bekant hela tiden uppdateras med färskt innehåll för att hålla affären uppe. Det är talande att journalisten Jens B Nordström, anställd på TV4, ett Sveriges rikaste mediebolag, arbetade med historien under sin pappaledighet. Inte när han jobbade som ekonomijournalist för TV4.

Resumé har som uppgift att granska granskarna. Även för oss är det alltid avvägning var vi ska lägga våra resurser. Det är lätt tro att läsarna alltid "belönar" ambitiösa journalistiska satsningar, så är det inte. Det är inte ovanligt att en artikel med ganska lätt tillgänglig information lockar mer läsare än en snårig historia som tagit flera dagar skriva.

Som redaktör och utgivare gäller det också att vara på sin vakt så man inte blir en "nyttig idiot" för olika typer av särintressen. Nyligen avslöjade Aftonbladet att 34-årige Alexander Fridback, anställd på Sverigedemokraternas kansli, låg bakom pseudonymen "Egor Putilov" som fått debattartiklar om invandring publicerade i Svenska Dagbladet, Dagens Samhälle och Dagens Media.

"Egor Putilov" hade flera gånger kontakt med mig och andra journalister på Resumé och försökte få oss att publicera hans uppgifter om hur "vänstervridna public service" hanterade flyktingfrågan. Uppgifterna var röriga, men ändå intressanta. Men en allt starkare magkänsla av att något inte stämde fick mig att avstå från publicering. Vilket gjorde Alexander Fridback, alias "Egor Putilov", mycket irriterad.

Att hålla uppe den journalistiska kvalitén blir en allt viktigare uppgift för de seriösa medierna i en framtid där journalistiken är satt under stark ekonomisk press. Utan starka fria medier med kvalitetsjournalistik får medborgarna sämre kännedom om vad som händer i samhället. I värsta fall får människor ett vilseledande beslutsunderlag kring vem eller vilka som är mest lämpade att leda Sverige.

***
Den 20 september har Resumé Insikt Live premiär. Det är en avknoppning från vårt nya digitala betalda nyhetsbrev Resumé Insikt, som finns i tre editioner; Media, Marknad och Kommunikation.

Resumé Insikt är ett verktyg fokuserar på affärsnytta, det vill säga analyser, spaningar och nyheter som gör att du blir bättre på ditt jobb.

Den 20 september gör vi en konferens av Resumé Insikt. Från klockan 12.00 till 16.30 lyssnar vi på föreläsningar från SVT:s programdirektör Jan Helin, Handelshögskolans docent Sara Rosengren och kommunikationsexperten Gustav Martner. Plats: Bonniers Konstall på Torsgatan 19.

Du anmäler här:
Begränsat antal platser, jag kan lova spännande och inspirerande samtal och mingel med några Sveriges tyngsta makthavare inom medier- och kommunikation.

***
I det tysta har redaktionen bakom Ekots lördagsintervju mejslat fram ett nytt riktigt starkt format. Public service när den är som bäst!

***
Resumés tidigare chefredaktör Viggo Cavling tycker till om alkoholreklam här.

***
Det ska bli intressant att se vad Johan T Lindwall gör som ny chefredaktör för Svensk Damtidning. Och vem tar över efter Johan T Lindwall på Expressen? Blir det en intern lösning eller kommer man att värva en ersättare? Med tanke på hur viktigt det kungliga materialet blivit för kvällstidningarna är frågan närmast affärskritisk.

***
Helgens läsning på Resumés sajt: I lördagens helgintervju har vi träffat Anna-Karin Lith, före detta redaktionell chef för Mittmedia. I söndagens helgintervju har vi intervjuat Niclas Carlsson, manusförfattare på produktionsbolaget FLX.

***
Fredagsmys deluxe: Middag på Lilla Ego och premiären av Nötknäpparen på Dansens Hus i Stockholm.

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.