Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Star Alliance: Ingen policy att måla över logga

Publicerad: 13 september 2013, 07:06

UPPDATERAD Resumé kunde igår berätta att Thai Airways målade över sin logga på ett plan som kanade av banan vid Bangkok. Flygbolagets talesperson uppgav att det är praxis i branschen att måla över logotyper eller andra detaljer vid olyckor. Flygnätverket Star Alliance håller inte med.


– Jag kan verkligen dementera att det inte finns någon policy eller rekommendation att måla över flygplanens logotyper i samband med olyckor, säger Markus Ruediger, talesperson för Star Alliance placerad i Tyskland.

SAS Alliance

14 personer skadades i samband med att ett flygplan av modell 330-300 kanade av landningsbanan vid Bangkoks internationella flygplats under måndagen.

Thai Airways använde en lyftkran för att måla över logotypen med svart färg.

SAS gjorde samma sak i samband med den så kallade Gottröraolyckan 1991 då flight 751 tvingades nödlanda i Gottröra strax efter starten från Arlanda.

– Man får komma ihåg att det här var långt före att Star Alliance fanns – vi har funnits i 16 år. Det kanske fanns inskrivet i flygbolagens manualer på den tiden, men det finns varken någon policy från oss eller någon rekommendation att måla över logotyperna i samband med olyckor. Jag vill vara väldigt klar på den punkten, säger Markus Ruediger.

Han meddelar också att Thai Airways tvingades gå ut med ett pressmeddelande efteråt för att förklara att talespersonen kommit med felaktigheter:

– Thai Airways missförstod helt och hållet vad som gäller. Om Thai Airways ändå väljer att måla över sin logotype är det upp till dem, men det är verkligen ingenting som vi rekommenderar, säger Markus Ruediger.

Så här skrev också Star Alliance på Twitter för 14 timmar sedan som ett svar på en fråga från Bernd Schmitz från Bernie Sthlm kommunikation:
”…as communicated before via twitter, there is no @staralliance policy recommending the covering of logos.”

Du låter nästan lite frusterad över det hela?
– Haha, jag kan väl säga så att vi har fått hantera den här frågan under de senaste dagarna, säger Markus Ruediger.

Star Alliance är världens största flygbolagsallians och består av 28 flygbolag från olika delar i världen

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.