Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Starka reaktioner på Kerstin Weigls krönika: ”Oerhört förvånad”

Publicerad: 30 maj 2016, 05:43

Kerstin Weigl.

Foto: Magnus Bergström

Aftonbladet-reporterns krönika har fått hård kritik, Zlatan berättar om den nya Volvo-filmen och Peter Hjörne försvarar sig. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetStampen

Starka reaktioner på Kerstin Weigls krönika: "Oerhört förvånad"
Helgens mest omdiskuterade text är Aftonbladet-reportern Kertstin Weigls krönika "Varför slet ingen fram en borste till ministern?". Där ifrågasätter hon det nya MP-språkröret Isabella Lövins frisyr och sminkning.
"Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder" frågar hon sig.

Krönikan har fått en våg av kritik under helgen i sociala medier. Primärt för att texten av många klassas som kvinnomobbning, och att politiker inte ska bedömas efter sitt utseende. Till DN berättar Kerstin Weigl, som vann Stora Journalistpriset i fjol, hur hennes tankegångar gick:
– Att diskutera utseende, särskilt kvinnors, är svårt och känsligt. Jag tycker ändå att det är riktig intressant med den här förpackningen som ett statsråd har, så jag ville skriva om det, säger hon till tidningen.

Efter gårdagens partiledardebatt kommenterade Isabella Lövin krönikan hos Expressen.
– Jag kan inte säga annat än att jag blev oerhört förvånad över att läsa någonting sådant i en svensk tidning i dag, säger hon.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var skarpt kritisk:
– Jag tycker att den är sorglig och gammaldags. Ingen skulle skriva om mig på det sättet, och kommentera vad jag skulle ha för smink på mig eller hur jag ska ha mitt hår. Det är någonting som man ger sig rätten att göra när det gäller kvinnor. Det visar att vi har mycket kvar att göra när det gäller feminismen i Sverige.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén har kommenterat kritiken mot Kerstin Weigl för TT:
"För mig är detta ingen utgivarfråga. Kolumnen ligger inom pressetikens ramar och våra kolumnister är fria att uttrycka sina tankar och åsikter" skriver hon i ett sms.

Volvo släpper Zlatan-teaser
I kväll klockan 20.15 har Volvo premiär för den nya reklamfilmen med Zlatan Ibrahimovic, vilket Resumé tidigare skrivit om. Nu har Volvo Cars släppt en teaser och citat från huvudpersonen.
– Jag är glad över att jobba tillsammans med Volvo Cars igen. Jag har sett de nya bilarna, jag har kört och testat dem. Och jag tycker de är fantastiska. Precis som mig har Volvo gått sin egen väg och vågat tänka annorlunda. Förra kampanjen vi gjorde var bra, men den här gången är den Made By Zlatan, kommenterar han.

Byrån som ligger bakom är Forsman & Bodenfors.

Peter Hjörne försvarar sig...
I en krönika i Göteborgs-Posten försvarar sig Stampens styrelseordförande och storägare Peter Hjörne mot den fräna kritiken som riktats mot honom sedan beslutet om rekonstruktion i förra veckan.
"Mest kritiserad är, som vanligt, Centertidningsaffären från 2005. Gång efter annan har jag hävdat att vi inte var ensamma om analysen att tidningar behövde samarbeta i större grupperingar för att skapa besparingar. Men branschen tycks ha drabbats av kollektiv minnesförlust" skriver Hjörne bland annat.

Han tar också upp kritiken mot Stampens utdelningar som gjorts trots bolagets höga belåning.
"Under den senaste tioårsperioden delade vi ut nio procent av de tillförda medlen och 31 procent av nettovinsten. Under perioden delade börsbolagen ut mellan 30 och 50 procent. Schibsted och Bonniers delade under samma period ut mer procentuellt".

...men får mothugg av Birgitta Forsberg
DN:s ekonomijournalist Birgitta Forsberg skriver i en krönika att Stampens utdelningar under 2000-talet har uppgått till 330 miljoner kronor. Generellt sett är det inte konstigt att ett bolags utdelning växer i takt med att företaget blir större, men i Stampens fall borde en försiktighetsprincip ha gället, anser hon.
"Det verkar den inte ha gjort. År 2012 blev det uppenbart att koncernen var skakig, men ägarna lät 2011 års kraftigt höjda utdelning vara kvar på samma nivå för 2012: 48 miljoner kronor. Man kan kalla det vad man vill, men ansvarsfullt är det inte".

Joakim Lamottes livesändning kritiseras
Frilansjournalisten Joakim Lamotte gjorde en cirka två timmar lång livesändning på Facebook i fredags som handlade om gatuprostitution. Detta trots att medarbetare från hjälporganisationen Rosenlundsstödet ville att han skulle sluta filma.
– Det är helt otroligt att han inte förstår att han bidrar till att de blir ännu mer utsatta än de är, säger Elin Johansson på Rosenlundsstödet till Aftonbladet.
Joakim Lamotte försvarar sitt agerande:
– Jag pratade med polisen som sa att de här personerna hjälpte tjejerna. Då gick jag fram och frågade om jag fick prata med dem, men de ville inte vara med. Jag filmade dem inte. Jag filmade inte tjejerna som sålde sex heller, säger han till tidningen.

The Guardian-journalist ljög – artiklar raderade
Den brittiska prestigetidningen The Guardian har raderat 13 artiklar efter att det uppdagats att en av reportrarna fabricerat ett stort antal av sina artiklar, skriver DN. Medarbetaren ska ha fabricerat citat och ljugit om att han har varit på evenemang.

Undersökning: 6 av 10 amerikaner får nyheter via sociala medier
Pew Research har genomfört en studie som visar att sociala medier nu blivit den vanligaste nyhetskällan för amerikaner. Hela 62 procent uppger att de primärt använder sig av sociala medier för att ta del av nyheter, skriver Mashable. Facebook står ut som den i särklass mest använda nyhetskällan.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetStampen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.