tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Starkaste känslan: att få yttrandefriheten tillbaka”

Publicerad: 14 september 2012, 11:24

Martin Schibbye inledde presskonferensen i ABF-huset i dag med ett anförande.

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin Schibbye

MH

Magnus Helander


– Efter att ha suttit 438 dagar som  samvetsfångar och inte kunna säga vad vi tycker är den starkaste känslan  inte den rent fysiska friheten från kedjor utan att ha fått  yttrandefriheten tillbaka. Det är en mänsklig rättighet vi har tagit  alldeles för given, sa han och fortsatte:


– Befolkningen i den stängda Ogaden-regionen, de bloggar inte.
–  Deras berättelser bärs av flyktingar över till Somalia och Kenya. Vi  bestämde oss för att gå till dessa berättelsers källa, men reportaget  som skulle handla om olja kom snart att handla om bläck.

– På ett personligt plan är det skönt att vara  fria, men på ett internationellt plan ska vi inte glömma att det är en  skandal att vi dömdes för att ha jobbat som journalister, säger Martin  Schibbye vars tankar går till de kollegor de lärt känna under sin tid  som instängda.

Han berättade vad en medfånge sa när de lämnade fängelset:
–  Martin och Johan, berätta för världen vad ni har sett. Det här arbetet  börjar i dag och det kommer att pågå så länge vi lever. tack, avslutar  Martin Schibbye.

De säger att de blev väldigt glada att träffa Carl Bildt i fängelset när utrikesminsitern berättade att Meles Zenawi lovat honom att de skulle släppas.

De är inte här i dag "för att prata skit om Carl Bildt”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev